Izlagači iz Crne Gore ove godine osvojili 163 medalje za kvalitet

  “Cinjenica da su izlagači iz Crne Gore  ove godine osvojili 163 medalje za kvalitet dovoljno govori o kvalitetu domaćih proizvoda i o isplativosti ulaganja u ovaj sektor “, kazala je danas ministarka ekonomije Dragica Sekulic na  sastanku sa potpredsjednikom pokrajinske Vlade Vojvodine, gospodinom Đorđem Milićevićem  koni se održao u okviru posjete 86. Medjunarodnom sajmu poljoprivrede .

Objavljeno: 14. 05. 2019 - 13:28

Na sajmu koji okuplja sve značajne aktere agrobiznisa iz regiona Crna Gora ima 10 izlagača, i to neke od najuspješnijh kompanija u Crnoj Gori .
 Crna Gora ima zajednički stand na 117m2 u Master hali,  koji će činiti predstavnici : Privredne komore Crne Gore, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministartsva održivog razvoja i turizma. Ministarka je podsjetila na punu podršku privatnom sektoru, kroz  kreiranje brojnih programa podrške za preduzetnike.
 “Prošle godine podržali smo preko 100 preduzeća, što je za nekih 50% veći broj u odnosu na godinu prije, a sigurni smo da će taj broj biti još veći ove godine”, istakla je Sekulić. 
Sekulić je kazala da je Srbija, kada je u pitanju robna razmjena, najznačajniji partner Crne Gore, kako u izvozu, tako i u uvozu. 
 Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović takođe je istakao da ima dosta prostora da se povežemo sa  AP Vojvodina, posebno u dijelu poljoprivrede i ulaganja u naučna dostignuća u toj oblasti
Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić izrazio je zadovoljstvo rezultatima koje su crnogorski proizvođači postigli na Sajmu. 
 On je ocijenio da je kvalitet crnogorskih proizvoda sve zapaženiji i na domaćem tržištu, posebno turističkom, ali i na regionalnim tržištima, što potvrđuju i nagrade koje osvajaju naši proizvođači na međunarodnim sajmovima, posebno na renomiranom kakav je Novosadski.
 ”To je rezultat zajedničkog rada poljoprivrednih proizvođača i Vlade Crne Gore. Poljoprivrednih proizvodjača koji ulažu veliki rad i sredstva u unapređenje svoje proizvodnje i kvaliteta proizvoda i Vlade koja, u kontinuitetu, kroz brojne programe i mjere podrške iz nacionalnog budžeta i EU fondova, obezbjeđuje znatna bespovratna sredstva podrške poljoprivrednoj proizvodnji i prerađivačkom sektoru.Vlada će, kako je kazao, nastaviti sa još većim ulaganjem u sektor poljoprivrede, što će doprinijeti ostvarivanju još boljih rezultata u narednom periodu”, kazao je Žugić.
Žugić je ocijenio da je sastanak sa potpredsjednikom Vlade AP Vojvodine bio prilika da se razgovara o mogućnostima za dalje unapređenje dosadašnje, inače, dobre saradnje u oblasti poljoprivrede. 
Ministarka Sekulić naglasila je da robna ramjena sa AP Vojvodinom nije zanemarljiva i da je u 2018.godini ostvaren  rast u iznosu od preko 10 miliona u odnosu na godinu prije te.
Zajdnički su na sastanku ocijenili da postoje brojne mogućnosti za saradnju AP Vojvodine i Crne Gore, narocito u oblasti unapredjenja IT sektora u modernizacije poljoprivrednih proizvoda, kao i u oblasti turizma i poljoprivrede u cjelini.
86.Međunarodni sajam poljoprivrede ove godine se odrzava u Novom Sadu u periodu od 11-17.maja.