Bivši paroh SPC uslovno osuđen u Ljubljani

Peran Bošković, bivši paroh Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani, koji je proglašen krivim za pronevjeru u julu 2017. godine, osuđen je za isto krivično djelo u ponovljenom suđenju pred Okružnim sudom u Ljubljani i još jednom mu je izrečena uslovna šestomjesečna zatvorska kazna.

Objavljeno: 15. 05. 2019 - 23:10

Sud je takođe donio odluku da Bošković mora vratiti nezakonito stečenu imovinu u iznosu od 33.689 eura u roku od jedne godine.

Prilikom izricanja kazne, sud je uzeo u obzir godine optuženog i druge olakšavajuće okolnosti, uključujući i doprinos bivšeg paroha srpskoj pravoslavnoj zajednici u Sloveniji.

Odbrana je najavila da će uložiti žalbu na presudu jer Bošković tvrdi da nije kriv, dok će tužilaštvo razmotriti dalje opcije jer je tražilo uslovnu kaznu u trajanju od jedne godine.

Na prvom suđenju Bošković je optužen za zloupoterbu položaja i pronevjeru prilikom izgradnje kulturnog i parohijskog doma srpske pravoslavne zajednice u Ljubljani, ali ga je prvostepeni sud djelimično oslobodio optužbe u julu 2017. godine.

Sud ga je oslobodio za zloupotrebu da je donacije za parohijski dom koristio za izgradnju vlastite kuće, ali ga je proglasio krivim za pronevjeru, navodeći da je prikupljeni novac iskoristio za plaćanje zdravstvenih i životnih osiguranja sebi i članovima svoje porodice, za plaćanje premije za motorna vozila i telefonske račune.

Okružni sud je u to vrijeme utvrdio da su optužbe koje se odnose na račune manje od 500 eura zastarjele, ali se viši sud nije složio te je poništio odluku u ovom dijelu i proslijedio predmet na ponovno suđenje, ali podržavajući dio presude o oslobađanju optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

Tokom ponovnog suđenja, Bošković se pozivao i na razdvojenost crkve od države, ali je sudija smatrao da je to irelevantno jer je viši sud već potvrdio nadležnost suda u ovom predmetu.