Čovjek od riječi

Otišao je Radomir Bato Tomić, jedan od onih iz samog vrha crnogorskog novinarstva. Rođen 30. septembra 1955. godine na Cetinju, Gimnaziju „Slobodan Škerović“ završio je u ondašnjem Titogradu. Novinarstvom se počeo baviti još 1981. godine u Titogradskoj tribini, u Informativno-dokumentarnom centru u Titogradu.

Objavljeno: 19. 05. 2019 - 06:40

Bio je novinar nedjeljnika Omladinski pokret i jedan je od osnivača prvog privatnog političkog magazina u Crnoj Gori – Krug, 1990. godine. U NIO „Pobjeda“ radio je od 4. juna 1985. godine. Radomir Bato Tomić tokom bogate novinarske karijere ostavio je u Pobjedi i crnogorskom novinarstvu neizbrisiv trag – kao novinar, reporter, komentator, urednik rubrika, urednik Pobjede nedjeljom, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika i šef DESK-a...

 Jedino nije bio glavni i odgovorni urednik, ali i tu dužnost, pogotovo u turbulentnim vremenima za Crnu Goru, znao je da preuzme na sebe i briljantno da je obavi. Bio je uvijek na pravoj strani. U zlom vremenu devedesetih i kolektivnom ludilu, Radomir Bato Tomić i odabrana grupa Pobjedinih novinara javno su se suprotstavili tadašnjoj ratnohuškačkoj uređivačkoj politici. Uslijedile su kazne, progoni i premještanja na neka „slabija“ radna mjesta... Međutim, borac kakav je bio Radomir Bato Tomić izdržao je sve i uprkos svemu, jer je znao da izbor pravi svojom glavom i da bude spreman na posljedice svog izbora. Ostao je vjeran Pobjedi. Pobijedio je i u ovoj bici – uspio je da Pobjedu otrgne iz zagrljaja miloševićevskih sljedbenika i potpuno je promijeni i poboljša.

Ostao je vjeran sebi i svom kodeksu života. Bio je Crnogorac i ranih devedesetih kada je to bilo vrlo opasno javno izgovoriti, ali se nije busao crnogorstvom kada je to mnogima bilo javna profesija. Crna Gora za njega bila je iznad svega. Država za koju se borio svim svojim bićem i onako kako je najbolje znao – novinarskim tekstovima. Nije volio novinarske nagrade, ali ih je, pošto je spadao u sam vrh crnogorskog novinarstva, često dobijao.

Više puta dobio je nagradu Pobjede „Najbolji novinar godine“. Podgorički novinarski forum dodijelio mu je krajem 2016. godine nagradu za pisanu riječ za istraživački rad o državljanima Crne Gore koji ratuju na strani Islamske države. Humanista kakav je bio Radomir Bato Tomić novčani dio nagrada uvijek je uplaćivao u humanitarne svrhe - za liječenje bolesne djece ili Domu u Bijeloj. Otišao je veliki novinar i veliki čovjek.

Onaj koji je znao što je snaga riječi i koji nikada nije pogazio datu riječ. Pobjeda, crnogorsko novinarstvo i crnogorsko društvo ostali su bez čovjeka koji je bio nepogrješiv putokaz za koje vrijednosti se treba boriti kako u profesiji, tako i u životu. Crna Gora izgubila je iskrenog borca za bolju i pravedniju državu.