Posvetite se Mariji Montesori

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najneuvjerljivije naslove iz filmskog, televizijskog i muzičkog univerzuma izdvaja Marijana Šovran, operska umjetnica.

Objavljeno: 19. 05. 2019 - 11:04

ZGRABI

FILM

Moj omiljeni film trenutno je „Green Book“ (Piter Fareli, 2018), gledala sam ga bez daha. Vjerujem da su sve moje kolege i koleginice osjećale isto. Uz ovu biografsku komediju-dramu koja je inspirisana istinitim događajima, slatko ćete se smijati, ali i zaplakati.

Kad smo kod tužnih momenata, tu je film „Schindler's List“ (Stiven Spilberg, 1993). Riječ je o izuzetno teškoj temi sa srceparajućim scenama, ali budući da je riječ o važnom komadu istorije – ovo je priča koja zahtijeva da joj se vraćate.

Jedva čekam da pogledam film ,,Maria Montessori: una vita per i bambini“ (Đanluka M. Tavareli, 2007), odavno priželjkujem da mu se posvetim, ali nešto me uvijek spriječi.

Filmovi koje mogu da gledam 100 puta su: „The Green Mile“, „The Notebook“, „Nights in Rodanthe“, „Hachi: A Dog's Tale“, „Hugo“, „The Pursuit of Happyness“, „Forrest Gump“, „Coco Chanel“, „The Shawshank Redemption“...

Obožavam soundtrack filma ,,Vicky Cristina Barselona“ (Vudi Alen, 2008), kao i muziku koja krasi mjuzikle: „La La Land“ (Demijen Šazel, 2016), „Les Misérables“ (Tom Huper, 2012) i „Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street“ (Tim Barton, 2007).

TV

Na televiziji gledam samo dnevnike, ali ne svakog dana, već dešavanja pratim onlajn.

Volim kanal „Mezzo“, a kada imam vremena gledam emisiju „150 minuta“ na Prvoj televiziji. Ponekad, kada mi ponestane ideja za recepte pogledam emisiju glumca Slobe Stefanovića „Mr. Kitchen“ na TV N1, kao i „Praktičnu ženu“ na Prvoj TV.

Ponekad sam „prinuđena“ da gledam omiljene emisije svog vjerenika – „Judge Judy“ (mnogo se smijemo i u nevjerici smo kakve optužbe postoje) i „Forged in Fire“, tada zaspim (smijeh).

Moje omiljene TV serije su miks žanrova: fantazije, akcije, avanture, drame i horora. To su: „Game of Thrones“, „Into the Badlands“, „Stranger Things“, čiju treću sezonu čekam sa nestrpljenjem.

Ako volite kraći format, pogledajte „The End of the F ***ing World“. Od serija koje gledam tik pred spavanje, zato što ne traju dugo i opuštajuće su, najviše volim „Brooklyn Nine-Nine“.

MUZIKA

Najviše slušam klasičnu muziku, posebno različita izvođenja opera koje pripremam. Trenutno su to dvije Verdijeve opere: „Rigoletto“ i „Un ballo in maschera“. Volim i koncerte poznatog violiniste Anrea Rijua.

Kada izađem u klub, što je rijetko zbog prirode moje profesije, volim da plešem uz r'n'b i hip-hop. Plesački talenat naslijedila sam od oca i majke, koji su bili prvaci BiH u latinoameričkim plesovima.

ZAOBIĐI

FILM

Možete zaobići „Mulholland Drive“ (Dejvid Linč, 2001). Ovaj film se mnogima možda dopada, ali ja nijesam oduševljena.

Neke filmove sam potpuno zaboravila, vjerovatno jer i nijesu ostavili neki utisak. Znam da sam gledala mnogo loših filmova, ali ne sjećam se njihovih imena. Ne pamtim dobro naslove, pogotovo u odnosu na broj filmova koje sam pogledala.

TV

Veliki sam protivnik rijalitija. Ne mogu da vjerujem da su toliko gledani. Smatram da bi ih trebalo ukinuti.

U moru turskih i španskih serija, malo je kvalitetnih. Doduše, ako želite da naučite jezik, ponekad i nijesu toliko loše. Lično ih ne pratim, ali kada sam bila mala gledala sam španske serije, pa sada dobro razumijem taj jezik.

MUZIKA

Ne volim teške narodnjake i turbo-folk. Naša sredina prezasićena je nekvalitetnom muzikom. Umjesto da klinci predškolskog uzrasta slušaju i pjevaju dječje pjesme koje priliče njihovim godinama, izloženi su „numerama“ sa tekstovima koje ne bi smjeli da slušaju, a kamoli da ih izgovaraju.

FOTO: Jovana Vanja Miljević