Njegošev sobni sat izložen u Riznici Cetinjskog manastira

Njegošev sobni sat, koji se nalazi na spisku trezorskih vrijednosti upućenom Narodnoj banci Jugoslavije, koji je 1975. godine potpisao tadašnji direktor Muzeja Cetinje, Stanislav Rako Vujošević, nalazi se izložen u Riznici Cetinjskog manastira na Cetinju, saopšteno je iz Narodnog muzeja Crne Gore.

Objavljeno: 21. 05. 2019 - 18:25
Foto: Narodni muzej

– Napominjemo da ovaj predmet nije uveden u knjige inventara Državnog muzeja, kao ni Njegoševog muzeja. U knjizi Jevta Milovića, „Njegoš u slici i riječi“ nalazi se fotografija sata sa legendom ispod – Njegošev sobni sat, ali bez obrazloženja gdje je snimljen ili gdje se nalazi – navodi se u saopštenju Narodnog muzeja.

Oni podsjećaju da se u Njegoševom muzeju nalazi sat iz 19. vijeka, koji je Narodnom muzeju,poklonio antikvar Dušan Ivanović iz Pariza, koji je 1986. godine posjetio Cetinje, i kako je zapisano u ondašnjoj štampi, godinu dana kasnije poslao ovaj vrijedan poklon Narodnom muzeju.

2105njegosevsat2

– Činjenica je da ova dva sata nisu evidentirana u zakonom propisanim knjigama, što je predstavljalo dodatne probleme u radu Revizione komisije. Narodni muzej će i u narednom periodu, pažljivo preispitivati sve evidentirane i prijavljene nedostatke muzejskog materijala, kako bi za sve nedostajuće predmete, bili pokrenuti postupci kod nadležnih organa – zaključuje se u saopštenju dostavljenom našem portlu.

Podsjetimo, Osnovno javno tužilaštvo na Cetinju formiralo je predmet po krivičnoj prijavi muzejskog tehničara Aleksandra Berkuljana, u kojoj se tvrdi da je iz Narodnog muzeja Crne Gore nestalo više od 2.900 predmeta, među kojima 15 skulptura, dvije slike, sedam komada oružja, više slika i grafika i više od 20 komada originalnog Njegoševog namještaja iz Biljarde.