Za prvi mejkerski hakaTON prijavljeno 13 timova

Za prvi mejkerski hakaTON u Crnoj Gori pod nazivom "Kreiraj uspomenu na naš grad", čija je tema izrada zvaničnog suvenira Nikšića, prijavilo se 13 timova, saopšteno je iz Inovaciono preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis.

Objavljeno: 22. 05. 2019 - 19:32

Poziv za prijavljivanje bio je otvoren od 30. aprila do 20. maja, a organizuje se kako bi se na inovativan način kreirao zvaničan suvenir grada, koristeći se novim tehnologijama, sa posebnim fokusom na 3D modelovanje i štampu.

Hakaton će, kako je najavljeno, biti održan od 30. maja do 1. juna u prostorijama Tehnopolisa i trajaće 48 sati, a u timove će činiti veliki broj kreativaca, arhitekata, grafičkih dizajnera, vizuelnih umetnika, programera, modelara, studenata i srednjoškolaca.

„Time se još jednom dokazalo da kreativni ljudi u Crnoj Gori postoje, kao i da su učešće na hakaTON-u prepoznali kao priliku da se dokažu i svoju kreativnost ispolje na ovaj način, a Tehnopolis je uspio da ih okupi na jednom mjestu i sa zajedničkim ciljem“, navedeno je u saopštenju.

Hakatonu će prethoditi turistički obilazak grada u trajanju dva sata, a kako je predviđeno, timovi u radu mogu koristiti svoje uobičajene programe za crtanje, ali se podstiče izrada u programima za 3D modelovanje.

„Projekti će se vrednovati po inovativnosti, funkcionalnosti, dizajnu i izvodljivosti. Prijavljenim timovima biće predočena detaljna pravila hakatona prilikom početka takmičenja, a nakon 48 sati u trominutnom pitchu moći će da predstave svoje projekte stručnom žiriju“, saopšteno je iz Tehnopolisa.

Izbor tehnologija, kako je predočeno, nije ograničen, pa je moguće praviti kombinacije 3D modelovanja i aplikacija, a poslednjih šest sati štampa se model suvenira na 3D printeru.

„Tokom trajanja hakatona biće prisutni i mentori iz različitih oblasti, koji će svojom ekspertizom pomagati timovima u realizaciji projekata i rješavanju problema“, precizirano je iz Tehnopolisa.

Za tri najbolje ideje obezbijeđene su vrijedne nagrade, pa će prvonagrađeni tim osvojiti tri hiljade EUR, drugoplasirani 1,5 hiljada, a trećeplasirana ekipa dobiće na poklon opremu i set ulaznica za Bedem Fest.

Grad Nikšić, kako je navedeno iz Tehnopolisa, dobiće zvaničan suvenir.

Brojne institucije i organizacije podržale su taj događaj Tehnopolisa, a među njima su: Opština Nikšić, Ministarstvo nauke Crne Gore, Turistička organizacija Nikšić, Mtel Digitalna fabrika i Bedem fest.

Partneri Tehnopolisa na tom projektu su 3D Republika iz Beograda i DELI prostor za kreativno djelovanje iz Niša.