Sjutra počinju izbori za Evropski parlament

Izbori za Evropski parlament (EP) počinju sjutra, a oko 400 miliona Evropljana iz 28 zemalja članica bira svoje predstavnike u narednih pet godina.

Objavljeno: 22. 05. 2019 - 20:09

Prvi na birališta izlaze Holanđani i Britanci dok u najvećem broju država članica izbori će biti održani u nedjelju.

Poslanici se biraju proporcionalno, tako da manje članice kao što su Malta ili Luksemburg imaju po šest poslanika, dok najviše predstavnika u Evropskom parlamentu imaju Njemačke (96) i Francuska (74). 

Velika Britanije će ponovo imati 73 mesta u Parlamentu u Briselu sve do završetka procesa ratifikacije povlačanja iz Evropske unije.

Poslanica EP Tanja Fajon ocijenila je da će izbori za EP značajno uticati na politiku proširenja dodajući da je za države Zapadnog Balkana članstvo u Evropskoj uniji najbolji izbor, bez obzira na njihove veze sa SAD, Rusijom, Kinom ili Turskom. 

Ona je kazala Fajon da se nada da će što više građana EU izaći na glasanje. 

»Evropski izbori već godinama ne mogu da se pohvale visokom izlaznošću i voljela bih da se to postepeno promijeni. Kao drugo, željela bih da se 27. maja probudim u Evropi koju će voditi progresivni lideri, a ne nacionaliste sa neo-fašističkom agendom«, rekla je Fajon agenciji MINA.