Ova serija ima bolje ocjene od GOT i Breaking Bad

NOVA HBO-ova mini serija Černobil oduševila je gledaoce u toj mjeri da su je neki već nakon prve epizode proglasili jednom od najboljih serija godine.

Objavljeno: 22. 05. 2019 - 21:49

Iako su objavljene samo tri epizode, od ukupno pet, serija je već sad postigla bolje ocjene na IMDB-u i od planetarno popularne Igre prijestola, kao i od hit-serije Breaking Bad. 

Trenutno joj prosječna ocjena iznosi impresivnih 9,6, a ne prestaje oduševljavati ni kritiku ni publiku. 

Serija u pet nastavaka prikazuje šta je pošlo po zlu u nuklearnoj elektrani u bivšoj Sovjetskoj Ukrajini, u noći s 25. na 26. aprila 1986. godine, ali prikazuje i kako je došlo do eksplozije, kao i posljedice. 

Čini se da upravo činjenica da je snimljena po stvarnim događajima najviše privlači i zadržava pozornost gledalaca, a mnogi su je na društvenim mrežama proglasili remek-djelom. 

"Nikad u životu nisam vidio nešto tako užasavajuće kao Černobil. Ni blizu. Pravi horor, a sve se to zaista dogodilo. Ponekad ti televizijske drame mogu otvoriti oči o nečemu što se stvarno dogodilo bolje nego bilo koji drugi medij.", jedan je od komentara na društvenim mrežama. 

Černobilska katastrofa još uvijek se smatra jednom od najgorih za koje je zaslužan čovjek. Prema BBC-ju, "događaj" je pogodio više od 3,5 miliona ljudi. 

Dramatična serija prati, između ostalih, Valerija Legasova, fizičara koji istražuje katastrofu. U mini-seriji se vidi koliko je tragičan incident pogodio Zemlju, ali i samog Legasova. 

Černobil takođe istražuje događaje koji su direktno uslijedili nakon katastrofe i kako su se neke stvari, sugeriše serija, prikrivale.