Osnivač Huawei-ja poručio: SAD potcjenjuju našu snagu

Osnivač Huawei-ja Ren Zhengfei poručio je da SAD potcjenjuju sposobnosti njegove kompanije.

Objavljeno: 22. 05. 2019 - 23:42

Govoreći za kineske državne medije, on je pokušao umanjiti uticaj najnovijih odluka SAD-a kada je riječ o Huawei-ju, a dodao je da niko u bliskoj budućnosti ne može ni blizu sustići tehnologiju koju su razvili za 5G mrežu.

Prošle nedjelje je, podsjetimo, SAD dodao Huawei na spisak kompanija s kojima američke ne smiju poslovati osim ako nemaju posebnu dozvolu.

Taj potez dodatna je eskalacija u nastojanjima SAD-a da blokira ovu kompaniju iz Kine.

“Trenutna postupanja američkih političara potcjenjuju našu snagu”, rekao je Ren, prema transkriptima koje su objavili kineski državni mediji.

Huawei se susreće s velikim otporom zapadnih zemalja koji predvodi SAD. Sve je počelo tvrdnjama da Huawei špijunira te da je riskantno koristiti njihove proizvode za sljedeću generaciju 5G mobilne mreže.

Do nove eskalacije je došlo kada je Google zabranio Huawei-ju ažuriranje aplikacija u Google Play Store-u te im praktično uskratio pristup svojim uslugama.

Potom je američko odjeljenje za trgovinu izdalo privremenu dozvolu kojom se nekim kompanijama dopušta da nastave da koriste Huaweijeve mreže i uređaje.

SAD su saopštile kako će im dati dozvolu od 90 dana koja će dopustiti funkcionisanje za postojeće korisnike Huaweijevih telefona, kao i za ruralne širokopojasne mreže.

Ipak, Ren tvrdi kako je Huawei unaprijed pripremljen za ove restrikcije koje im je uveo SAD.

Korisnici su pak zabrinuti šta sve ovo znači za njih, a posljedice bi mogle biti velike i za sam Huawei koji se našao u centru trgovinskog rata SAD-a i Kine kojem se zasad ne nazire kraj.