Niko iz EU ne stoji iza posjete pokreta „Odupri se“ Briselu

Delegacija Evropske unije u Podgorici saopštila je juče da institucije EU ne stoje iza posjete delegacije pokreta „Odupri se“ Briselu.

Objavljeno: 23. 05. 2019 - 06:12

U odgovoru na pitanje Pobjede - da li je Delegacija EU u Podgorici organizovala posjetu pokreta „Odupri se“ Briselu - iz Delegacije su kazali da je njihov odgovor sadržan u odgovoru koji je Hanov kabinet uputio na pitanje Dnevnih novina prošle sedmice, a u kojem se navodi da Brisel ne zna za tu posjetu.

- Posjetu nijesu organizovale institucije EU i mi nijesmo upoznati sa bilo kakvim očekivanim rezultatima te posjete - saopšteno je iz Delegacije EU.

(NE)ZVANIČNO

Lider pokreta „Odupri se“ Džemal Perović nakon posjete Briselu u izjavi za medije nije želio da saopšti ko im je organizovao posjetu, navodeći da su se sreli sa predstavnicima različitih struktura na različitim nivoima, čije identitete ne može otkriti, ali da su naišli na razumijevanje i da će u Briselu za njihovu „borbu imati dugoročnu podršku“. Perović je tom prilikom saopštio da su „otišli na poziv prijatelja iz Brisela“. Prema saznanjima više izvora Pobjede iz Brisela, predstavnici „Odupri se“ nijesu zvanično primljeni ni u Evropskoj komisiji, ni u Savjetu Evrope, ni u Evropskom parlamentu.

- Zvanične posjete ovim institucijama nije bilo, moguće je da su se predstavnici pokreta iz Crne Gore sastali sa nekim nižerangiranim diplomatama ili im je omogućen razgovor sa nekim evropskim parlamentarcem, shodno uticaju nevladine organizacije koja je lobirala za njih - kazao je evropski zvaničnik za Pobjedu.

ZAJEDNIČKA DELEGACIJA

Tu nije kraj svim kontroverzama koje su pratile posjetu organizatora protesta središtu Evropske unije. Iz Delegacije EU Pobjedi nije odgovoreno na pitanje da li je tačno da je Evropska komisija negativno odgovorila na zahtjev Demokratskog fronta da predstavnici tog političkog saveza i pokreta „Odupri se“ zajedno otputuju na sastanak sa zvaničnicima Komisije. Tu tvrdnju je iznio lider pokreta Džemal Perović nakon povratka iz Brisela reagujući na izjavu Nebojše Medojevića da je pokret odustao od zajedničke delegacije tek nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u Podgorici Aivom Oravom.

- Na pismeni zahtjev za prijem zajedničke delegacije na visokom nivou smo, nažalost, dobili negativan odgovor o čemu smo obavijestili lidere opozicije - rekao je Perović za dnevni list Dan.

Medojević je 15. maja izjavio da je Perović prekršio dogovor o zajedničkoj delegaciji koja bi Briselu predstavila Sporazum o budućnosti. Upitan zašto nije u posjeti Briselu zajedno sa liderom Džemalom Perovićem već ide sam u Berlin, Medojević je kazao da je prvobitan dogovor predviđao zajedničku delegaciju.

- Na sastanku sa organizatorima protesta Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore je predložio da ide zajednička delegacija za Brisel i da nju treba da sačinjava Džemal Perović i predstavnici dvije najjače političke grupacije - DF i Demokrata. Svi su prihvatili tu inicijativu i napravljen je dogovor. Međutim, kada je Džemal Perović otišao na sastanak u Delegaciju Evropske unije kod Aiva Orava, oni su promijenili mišljenje pa nijesu tražili sastanak zajedničke delegacije već da u Brisel ide samo delegacija pokreta „Odupri se“ - precizirao je Medojević u izjavi za Novi TV iz Herceg Novog.

Nezvanični izvor Pobjede iz Brisela ipak tvrdi da je jedan od lidera pokreta „Odupri se“ vjerodostojno prenosio mišljenje Brisela da posjeta zajedničke delegacije opozicije i pokreta nije bila u fokusu interesovanja značajnih evropskih institucija, koje su okrenute izborima za Evropski parlament.

Očekivali susret sa Hanom, dobili neimenovanu briselsku fondaciju

Nakon sastanka delegacije pokreta „Odupri se“ sa Aivom Oravom, koji je održan 9. aprila u Podgorici, u medijima bliskim opoziciji pojavila se informacija da je na sastanku dogovorena posjeta Briselu, čak i susret sa komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

- Mi smo pojasnili svoju poziciju i istakli da je vrlo važno da sada to isto pojasnimo i na najvećim adresama u Briselu, mada ćemo mi insistirati da taj razgovor bude na najvišem nivou, odnosno sa Johanesom Hanom - rekao je tom prilikom Džemal Perović.

Izvor Pobjede blizak vrhu DF-a kaže da je na osnovu izjava Perovića nakon posjete Briselu jasno da nije bilo sastanaka na političkom nivou, već da je u pitanju - obuka za dobijanje grantova.

- U pitanju je vjerovatno fondacija koja je dala grant. Nevjerovatno je da se na sva zvona organizuje posjeta, a da se ne imenuju ljudi sa kojim su se sastali - saopštio je izvor Pobjede iz Fronta.