Zaev počeo čistke u stranci, on ostaje lider

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev rekao je da mu ne pada na pamet da podnese ostavku nakon sjednice Centralnog odbora njegovog Socijaldemokratskog saveza na kome je razriješeno rukovodstvo stranke.

Objavljeno: 27. 05. 2019 - 16:06

On je kazao da ne vidi nikakav razlog da ponudi ostavku. 

"Ujedinili smo društvo, koračimo ka Evropskoj uniji, riješili smo probleme sa Bugarskom i Grčkom, a novi ekonomski parametri obaraju rekorde“, istakao je Zaev, nakon razrješenja svih organa stranke čiji je lider. 

Kako je kazao, "svuda gdje postoji arogancija, dogodiće se promjene, zato što je takav red".

"Imamo manjkavosti i kod gradonačelnika, i kod direktora, jer smo obećali život za sve, i to moramo da ispunimo“, kazao je zaev, prenosi Tanjug. 

On je najavio da će biti smijenjeni i ministri i neće biti rotacija, već će biti imenovana nova lica. 

"Neću da govorim o brojkama, do sada smo promijenili šest ministara, a kada je riječ o rekonstrukciji vlade, treba da bude zamijenjeno više od trećine ministara", naglasio je Zaev. 

On je potvrdio da je Centralni odbor njegove stranke razriješio cijeli Izvršni odbor, potpredsjednike, partijske sekretare, koordinatora Foruma žena.

„Obećali smo promJene i one se događaju. Socijaldemokratski savez je pokazao odgovornost pred građanima i sopstvenoj zemlji. Počeli smo u svojim redovima“, rekao je Zaev. 

Zaev je dodao da se nastavljaju konsultacije za postavljanje novih funkcionera stranke, naglašavajući da je sada vrijeme za još veću inicijativu njegove stranke kako bi se osnažio fokus ka poboljšanju života građana. 

Ministarka pravde Frosina Remenska i sada već bivša potpredsjednica Socijaldemokratskog saveza na društvenim mrežama je napisala da su odluke donijete bez trunku sujete, već kako dolikuje ljudima sa integritetom i vizijom. 

„Moja bitka za slobodu, pravdu, odgovornost i jednakost nije započela sa političkim i partijskim funkcijama, niti će se bez njih završiti“, napisala je Remenski. 

Kako je istakla, došlo je vrijeme da se ispuni moto za koji su se borili, odnosno da „odgovornost mora da postoji“. 

Riječ je o takozvanoj operaciji „Metla“ koja se pojavila u makedonskim medijima nakon prvog kruga predsjedničkih izbora kada je kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski osvojio samo 4,5 hiljada glasova više u odnosu na kandidata opozicionog VMRO-DPMNE. 

Tada je Zaev obećao građanima da će sprovesti tu "akciju" kako bi se oslobodio političkih i partijskih kadrova koji nesavjesno i neodgovorno izvršavaju zaduženja.