Abazović: Izvještaj EK o napretku CG šamar vladajućoj koaliciji

Osvrćući se na nedavno predstavljeni Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u EU, lider URE Dritan Abazović kazao je na današnjoj pres konferenciji te stranke da je on najkritičniji do sada i da predstavlja šamar vladajućoj koaliciji.

Objavljeno: 31. 05. 2019 - 13:32

„Potvrđena je ispravnost svih stavova opozicije u prethodnom periodu i svih zahtjeva građana koji su iskazani kroz masovne građanske proteste. Sve što je opozicija tretirala kao problematične stvari u Crnoj Gori našlo je mjesto u Izvještaju i to u jasnim konstatcijama obojenim diplomatskim rječnikom. Niko više ne može da ospori da je Evropska komisija stavila pečat na nelegalno finansiranje Demokratske partije socijalista dok su korupcija kriminal i zaštita životne sredine i dalje prioritetne teme u kojima nije zabilježen napredak“, kazao je Abazović.

Istakao je i da u oblasti medija nije zabilježen nikakav napredak a osvrnuo se i na poseban odnos EK prema Agenciji za sprječavanje korupcije koja je konstatovala da taj organ nije uspio da odgovori na ono što je njegova zakonska uloga – borba protiv korupcije i njeno iskorijenjavanje iz društva.

Abazović je ustvrdio i da je DPS, na isti dan kada je predstavljen Izvještaj „napravio korak unazad“ jer su kako smatra „počeli da pričaju o tehničkoj vladi, odnosno o onome što su zahtjevi građana sa protesta“, i dodao da je „sada vrijeme da opozicija napravi korak naprijed“.

On je ocijenio i da su ovog trenutka i evropski zvaničnici u Podgorici spremni da budu medijacija kako bi se riješili problemi a da to nije bio slučaj u prethodnom periodu.

„Govorilo se da Crnoj Gori nije potrebna medijacija, da su institucije spremne da same iznesu proces a sada se to ispostavlja kao netačno, što je potpuno opravdalo i naše stavove da ne treba učestvovati u radu nelegalnih, nelegitimnih i zarobljenih institucija koje su proizašle iz klasičnog izbornog razbojništva i 2016. i 2018. godine“, naglasio je Abazović.

On je osvrćući se na izbor pomoćnika direktora Uprave policije za oblast korupcije i kriminala, Zorana Lazovića, ocijenio da je taj izbor prst u oko Briselu i Vašingtonu.

Abazović je javnosti predstavio i djelove optužnice SDT-a u kojoj se navodi da su mete višečlane kriminalne grupe na čijem čelu su Ranko Radulović, Erogen Brajović i Igor Vukotića bili upravo Lazović, Duško Golubović, Duško Koprivica, Milivoje Katnić i ostali.

"Ne mogu da prihvatim da za pomoćnika direktora Uprave policije izaberu nekoga ko se vozi u blindiranom automobilu, ko ima obezbjeđenje iako nije javni funkcioner i neko ko se dodvodi u vezu sa kavačkim klanom. Taj čovjek je bio na svadbi lica iz kriminalnog miljea i to je manji argument od onog da se takvo lice nalazi u optužnicama SDT-a a da bude na kraju izabrano za pomoćnika direktora UP koji će se boriti protiv kriminala i korupcije“, naglasio je Abazović.

On je saopštio i da će URA uvijek nastojati da javnosti prezentuje samo istinu i činjenice bez obzira na posljedice koje mogu da nastupe za tu partiju i njene funkcionere. Dodao je i da neće nikada prećutati istinu.

Abazović je odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše jučerašnji stav i kritiku Aiva Orava u Skupštini Crne Gore prema URI i Demokratama kazao da on Aiva Orava u potpunosti razumije.

„Desetak mjeseci traju naši pokušaji da se međunarodna zajednica involvira u rješavanje problema u Crnoj Gori i za sve to vrijeme oni su to uporno odbijali. Sada su na to spremni. Svima nama da bi nešto razumjeli treba vrijeme, nekome malo, nekome nekoliko mjeseci, nekome godine a nekome i cio život. Stvar je jasna, Crna Gora mora imati podršku zapada da bi ovdje ostvarili ono što je evropska agenda i moja poruka gospodinu Oravu je da Evropska unija u Crnoj Gori nema većeg prijatelja od Građanskog pokreta URA“, poručio je Abazović.