Pripremanje terena za definitivnu smjenu Jokića

Odlukom Upravnog suda da poništi razrješenje predsjednika Opštine Kotor Jokića, nastavljene su igre prijestola u tom gradu, čija bi nova epizoda mogla da bude repriza one koja je prethodila presudi – s istim akterima, u istim ulogama, ali ovoga puta s konačnim epilogom.

Objavljeno: 13. 06. 2019 - 00:00
Foto: Wikipedia; Vojislav Bulatovic; DPS; Skala Radio

Bezrazložna smjena: Upravni sud poništio je prekjuče odluku Skupštine opštine (SO) Kotor, kojom je Vladimir Jokić razriješen s čela te lokalne uprave. Funkcioner Demokrata je smijenjen 24. aprila glasovima vladajućeg SDP-a i opozicionih DPS-a, SD-a, HGI-ja i LP-a.

U obrazloženju presude u koje je Pobjeda imala uvid, piše da nije postojao „nijedan razlog za donošenje odluke o razrješenju po pozitivnim propisima, a posebno ne iz člana 62. stav 1. Zakona o lokalnoj samoupravi“. Ističe se da nije priložen „nijedan dokaz, podatak ili dokument da je predsjednik opštine svojim činjenjem ili nečinjenjem povrijedio zakon“, te dodaje da je sjednicom SO Kotor, na kojoj je donesena odluka o Jokićevoj smjeni, rukovodilo ,,neovlašćeno lice“ – odbornik DPS-a, Željko Avramović. Vijeće sudija je navelo i da odluka o Jokićevom razrješenju ne sadrži ni „obrazloženje kao bitan element upravnog akta“.

Većina zna šta hoće: Presudom Upravnog suda, pojasnio je za Pobjedu profesor Đorđije Blažić, prestala je da važi odluka o razrješenju Jokića, što znači da će se on vratiti na funkciju predsjednika Opštine Kotor. To su prekjuče i potvrdili iz njegove stranke, dok je Jokić izjavio da je zadovoljan presudom. Očekuje, kaže, da se odbornici partija koji su ga smijenili javno izvine građanima Kotora „koje su doveli u ovakvu situaciju“. Zahvaljuje se odbornicima koji su bili „na strani zakona“, kao i predsjednici SO Kotor, Dragici Perović, koja je „istrajavala na poštovanju zakona“.

1206vladimirjokic

Umjesto izvinjenja, iz DPS-a je stiglo saopštenje u kojem poručuju da presuda Upravnog suda ne mijenja volju većine u SO Kotor, te da će Jokić ponovo biti smijenjen. Najavljuju i smjenu Perović.

Upravni sud je iz formalnih razloga poništio volju skupštinske većine. Ostaje da vidimo hoće li ova presuda dati legitimitet za nastavak zloupotreba Jokića i Perović, koje je Upravni sud zanemario – a to je odlaganje sjednica unedogled. Ono što je izvjesno jeste da će Jokić, shodno postojećoj većini u lokalnom parlamentu, biti po drugi put smijenjen iz istih razloga zbog kojih je inicijativa za njegovu smjenu bila podnesena.“, naveli su iz DPS-a.

Ta partija, da se zaključiti iz njihovog saopštenja, neće se žaliti Vrhovnom sudu na presudu Upravnog suda, na šta, kako je pojasnio profesor Blažić, imaju pravo po Zakonu o upravnim sporovima.

Ograničen manevarski prostor: Lider kotorskog odbora DPS-a, Željko Aprcović, najavio je juče da će 17 odbornika (od 33) podnijeti predlog za nastavak sjednice SO i razrješenje Jokića.

„Ako predsjednica Perović ne prihvati zahtjev većine odbornika, odredićemo ličnost koja će predsjedavati, što nam zakon daje za pravo“, rekao je on Skala Radiju, i dodao da je aktuelna situacija u Kotoru izazvana „manipulacijama“ Perović.

1805zeljkoaprcovic1

Predsjednica SO Kotor promptno je, po donošenju odluke Upravnog suda, uputila odbornicima dopis da otkazuje sjednicu SO koja je zakazana za 14. jun, a na kojoj je za novog predsjednika opštine trebalo da bude izabran upravo Aprcović, i obavijestila odbornike da se Jokić vraća na posao.

„Pravna posljedica navedene presude Upravnog suda je da se gospodin Vladimir Jokić, saglasno članu 56. Zakona o upravnom sporu, vraća na funkciju predsjednika opštine Kotor. Samim tim, održavanje sjednice sazvane za 14. jun, s jednom tačkom dnevnog reda – izbor predsjednika opštine – bespredmetno je, pa vas ovim putem obavještavam da saziv 20. sjednice iz gore navedenih razloga otkazujem – saopštila je Perović.

Ali pitanje je koliko dugo će ona moći da manevriše tako, s obzirom na činjenicu da je Vlada 30. maja upozorila SO Kotor, da u roku od 20 dana mora održati sjednicu. Ako se to ne desi, slijedi uvođenje prinudne uprave.

U Zakonu o lokalnoj samoupravi (član 40.) piše da predsjednik SO saziva skupštinu po vlastitoj inicijativi, na zahtjev predsjednika opštine, trećine odbornika i na inicijativu građana. Ako predsjednik SO ne sazove sjednicu u roku, može je sazvati podnosilac zahtjeva, odnosno inicijative. U tom slučaju, sjednicom predsjedava odbornik koga odredi podnosilac, a ona se održava najkasnije u roku od 15 dana od dana sazivanja. To, u prevodu, znači da DPS može preuzeti predsjedavanje SO Kotor i (ponovo) smijeniti Jokića – ovoga puta možda i za stalno.

0205sokotor

SDP ćuti: Nakon što su se oglasili najvažniji akteri ove, gotovo jednogodišnje političke burleske, čekala se samo reakcija partije koja je bila u epicentru javnosti nakon razrješenja Jokića i koja je zbog toga pretrpjela potrese i na lokalu i na državnom nivou – SDP-a. Oni se, međutim, do zaključenja ovog teksta, nisu oglašavali. Kazali su nam da ne žele da komentarišu odluku Upravnog suda i šta će biti njihovi naredni potezi u Kotoru. Jedan visoki funkcioner te stranke samo nam je nezvanično ponovio da presude na komentarišu i rekao da DPS s njihovom bivšom odbornicom, Brunom Lončarević, ima većinu u SO Kotor. Lončarević, inače, i dalje tvrdi da je u SDP-u i da je može smijeniti samo opštinski odbor partije.

Odlukom Upravnog suda da poništi razrješenje predsjednika Opštine Kotor, nastavljene su igre prijestola u tom gradu, čija bi nova epizoda mogla da bude repriza one koja je prethodila presudi – s istim akterima, u istim ulogama, ali ovoga puta s konačnim epilogom. Znaju to dobro i vlast i opozicija u Kotoru.