U kreditima 2,9 milijardi eura, a u depozitima 3,3 milijarde

U kreditima kod banaka zaključno sa aprilom tekuće godine bilo je ukupno 2,95 milijardi, što je 2,7 odsto manje na mjesečnom nivou. U odnosu na isti period prošle godine odobreno je 4,3 odsto više kredita.

Objavljeno: 13. 06. 2019 - 07:41

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 78,9 odsto. Ukupni depoziti su u aprilu u odnosu na mart pali 3,2 odsto i iznosili su 3,32 milijarde, dok su na godišnjem nivou porasli jedan odsto.

- Depoziti bilježe pad na mjesečnom nivou, jer je iz obuhvata ukupnih na kraju aprila isključena Atlas banka u stečaju. Ukoliko se ti depoziti izuzmu iz ukupnih u martu, onda su depoziti ostalih banaka u aprilu zabilježili rast od 2,4 odsto na mjesečnom nivou - objašnjeno je iz CBCG.

Ukoliko se depoziti Atlas banke izuzmu iz ukupnih u aprilu, rast depozita na nivou bankarskog sistema na godišnjem nivou iznosio je 7,6 odsto. 

- Treba imati u vidu da je u ovom periodu realizovana i emisija domaćih državnih obveznica - podsjetili su iz CBCG.

Oročeni depoziti činili su 32,3 odsto ukupnih, a oni po viđenju 67,6 odsto. Preostalih 0,1 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

Najveće učešće imali su depoziti ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 45,4 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 37,3 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju aprila iznosili su 1,2 milijarde, što je 3,8 odsto manje nego u martu, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine pali 2,8 odsto.