Raković: Nije Ostrog prvi na udaru, već Cetinjski manastir

Povodom nedavno usvojenog Predloga zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori, koji predviđa da država preuzme vlasništvo nad imovinom Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, srpski istoričar Aleksandar Raković kaže da manastir Ostrog neće biti prvi na udaru, već će vjerovatno Cetinjski manastir, jer se, kaže, nalazi u neprijateljskom okruženju.

Objavljeno: 15. 06. 2019 - 09:01

Raković je za današnju "Politiku" rekao da će fizičkom silom upasti u Ostrog kada im se ukaže prilika.

"Neće Ostrog biti prvi na udaru. Vjerovatno će najpre zauzeti Cetinjski manastir jer se nalazi u nerijateljskom okruženju. Cetinjski manastir je i sjedište mitropolije i Bogoslovije i u njemu se nalazi najveća arhivska građa SPC u Crnoj Gori, koja u potpunosti potvrđuje srpski identitet Crne Gore, odnosno, da je to istorijska država srpskog naroda, a ne novostvorene crnogorske nacije nastale 1945", objašnjava Raković.

Namjera crnogorskih vlasti je da istjera SPC iz Crne Gore, kaže Raković.

"Napad na SPC će uslijediti ove godine povodom 800 godina autokefalnosti SPC", smatra Raković i dodaje da će predloženi zakon biti usvojen na jesen.

"A, kada ga usvoje, onda će ga primeniti", naveo je Raković, koji smatra da zato otpor treba pružiti sada, pre nego što usvoje zakon.

Raković kaže i da najviše nade u otpor ovom zakonu polaže u vladiku Joanikija, episkopa budimljansko-nikšićog.