Predsjednik upućuje zahtjev za aktiviranje člana 5 Sjevernoatlantskog ugovora

Ukoliko Skupština usvoji prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani, predsjednik Crne Gore Milo ­Đukanović, na prijedlog ministra, donosiće odluku o upotrebi vojnih vazduhoplova i protivvazduhoplovnih sredstava članica NATO u vazdušnom prostoru Crne Gore protiv civilnih vazduhoplova koji se koriste kao oružje za izvršenje terorističkog napada i vojnih vazduhoplova koji predstavljaju prijetnju po bezbjednost Crne Gore. To je predviđeno novim članom prijedloga zakona o Izmjenama i dopunama Zakona o odbrani, koji je Vlada utvrdila prošle sedmice.

Objavljeno: 16. 06. 2019 - 08:00

U predloženom dokumentu navodi se da predsjednik upućuje zahtjev za aktiviranje člana 5 Sjevernoatlantskog ugovora i prenosi ovlašćenje za komandovanje operacijama komandantu NATO nadležnom za vođenje operacija na teritoriji Crne Gore.

Član 5 Sjevernoatlantskog ugovora propisuje da će se napad na jednu zemlju smatrati napadom na sve zemlje NATO-a i da kolektivno sve saveznice imaju pravo na samoodbranu upotrebom oružane sile. On je bio aktiviran samo jednom od osnivanja NATO, nakon terorističkih napada u SAD 2001. godine.

Prijedlogom zakona predviđene su i obaveze Vlade, koje se odnose na predlaganje Strategije nacionalne bezbjednosti Crne Gore i Strategije odbrane Crne Gore, donošenja Plana odbrane i strategijskog pregleda odbrane.

Opširnije u Pobjedi.