Jovanović: Odluku o testiranju donose hematolozi

Neobjašnjivi spontani pobačaji česti su kod mnogih trudnica, a iza njih se ponekad krije trombofilija, odnosno sklonost ka zgrušavanju krvi koja može biti kobna za plod, ali i za buduću majku. Međutim, ona se kod nas provjerava tek kada žena doživi dva ili više pobačaja.

Objavljeno: 16. 06. 2019 - 07:17

Načelnik izabranih doktora za žene u podgoričkom Domu zdravlja dr Milovan Jovanović tvrdi da svakoj trudnici koja je imala i jedan pobačaj ginekolozi predlažu da, među brojnim analizama, urade i test za trombofiliju. Ipak, kako naglašava, zadnju riječ ima hematolog.

PREPORUKE

„Kod svake sumnje, pobačaja, čak i biohemijske trudnoće želimo sve da provjerimo. Tu spada i trombofilija. Međutim, tu problem predstavlja pravilo da se tek nakon drugog ili trećeg pobačaja radi test, jer ostalo ne može da pokrije Fond za zdravstveno osiguranje. Dakle, na svaku sumnju mi trudnicu uputimo hematologu i dajemo preporuku i za trombofiliju, a onda on odlučuje. Ali, nerijetko nam se trudnice vraćaju žaleći se da ne mogu da urade taj test jer hematolog smatra da nije potreban jer uzrok pobačaja, prijevremenog porođaja ili mrtvorođene bebe može biti nešto drugo“, naglašava dr Jovanović za Pobjedu.

On smatra da treba sve ispitati, bez obzira koliko košta.

„Svaka sumnja mora biti otklonjena kako bi žena iznijela trudnoću i rodila zdravu bebu. Nekad ne smijemo da razmišljamo što pokriva ili ne pokriva Fond. Ginekolozi su odgovorni za trudnicu svih devet mjeseci i oni uvijek uzimaju anamnezu pobačaja, porođaja, kao i da li je u porodici bilo sklonosti ka trombofiliji i uvijek pišu preporuku bez u slučajevima kad se radi o zdravoj trudnoći“, kazao je dr Jovanović, naglasivši da je bitno da svaka trudnica bude hematološki obrađena.

Sa druge strane, internista, hematolog u Kliničkom centru dr Enisa Žarić za naš list naglašava da u osnovi ranih gubitaka trudnoće najčešće nijesu trombofilije, već genetske - kariotipske abnormalnosti, defekat u produkciji hormona progesterona i anatomske abnormalnosti ploda.

„Ispitivanje u smislu trombofilija se preporučuje ženama sa dva ili više gubitaka anatomski normalnog ploda u drugom ili trećem trimestru trudnoće, kao i kod kod više ponovljenih gubitaka ploda u ranoj trudnoći (prethodno je potrebno isključiti druge uzroke), kod žena čiji članovi porodice imaju potvrđenu trombofilju ili su već imale iskustvo tromboznih događaja“, kazala je dr Žarić.

Ona objašnjava da simptomi trombofilije nijesu jasni i vidljivi osim ako ona ne dovodi do krvnog ugruška (tromboze). Mnoge trudnice sa trombofilijom, prema riječima dr Žarić, ne dobiju trombozu i nemaju simptome.

Opširnije u Pobjedi.