Prijavljena tri policajca

Službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije, nakon samoinicijativnih kontrola koji se odnose na postupanje trojica policajaca, dostavili su spise predmeta tužilaštvu kako bi utvrdili da li u njihovim radnjama ima elemenata krivičnog djela.

Objavljeno: 16. 06. 2019 - 17:12
Ilustracija

Inspektori su prethodnog mjeseca izvršili tri provjere zakonitosti postupanja policijskih službenika.

U dva slučaja utvrđeno je postojanje sumnje u nezakonitosti ili nepravilnosti u njihovom radu. U jednom od tih predmeta, na osnovu činjeničnog stanja i prikupljenih dokaza u postupku unutrašnje kontrole koji su ukazivali na postojanje sumnje da su dvojica policijska službenika nezakonito postupala na štetu građanina prilikom vršenja policijskih poslova, izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen je nadležnom državnom tužilaštvu na dalji postupak, ocjenu i odlučivanje o postojanju krivične odgovornosti u radnjama i postupanju policijskih službenika.

U drugom predmetu dokazi su nesporno ukazivali na postojanje sumnje da je postupanje policijskog službenika van službe bilo u suprotnosti sa odredbama Kodeksa policijske etike, pa je izvještaj o izvršenoj kontroli sa spisima predmeta dostavljen Etičkom odboru, na ocjenu etičnosti postupanja policijskog službenika u predmetnom slučaju.

Osim toga, izvještaj je dostavljen i nadležnom tužilaštvu na dalji postupak i odlučivanje o postojanju krivične ili prekršajne odgovornosti.

– U preostalom slučaju, u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na nezakonitosti ili nepravilnosti u vršenju policijskih poslova i primjeni policijskih ovlašćenja povodom kojih se sprovedena kontrola – piše u izvještaju MUP-a.