Katnić: Knežević osuđen zbog Bulatovićevog svjedočenja (VIDEO)

U Skupštini Crne Gore danas je počela rasprava o radu Tužilačkog savjeta i tužilaštva, a dosadašnji tok sjednice obilježila je polemika između glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i poslanika Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića.

Objavljeno: 17. 06. 2019 - 14:16
Foto: Screenshot

Katnić je, govoreći u presudi u slučaju za pokušaj terorizma, rekao da su dokazi koje je tužilaštvo iznosilo na suđenju „bili do situacije da prvostepeni sud – ili svaki drugi sud – oslobodi Kneževića, jer nije bilo tzv. činjenične indicije, da to stvori jedan sistem koji ne daje nijednu drugu mogućnost izuzev onu za koju tvrdi tužilaštvo”.

„Mi to nijesmo imali. Ta situacija je sklopljena na osnovu iskaza svjedoka i to je ovdje poslanik, koji je jasno govorio iskreno i istinito – ništa ne prigovaram gospodin Bulatović, a kojeg je predložila odbrana. Dakle, odbrana je isključivo dala taj dokaz, te je došlo do osuđenja ovog lica. To je činjenica i to postoji u spisima predmeta”, istakao je Katnić.

Specijalni tužilac je zatim rekao:

„Nerado ću iznijeti ovo, ali je opet činjenica... Gospodin Knežević i svi oni koji se zaklinju na odbranu ideje, kakva god ona bila – dakle 29. marta 2017. (Knežević) kaže: ʼNe znam koliko ti znači informacija koju sam dobio, ali mađarski ambasador je rekao jednom mom prijatelju da su Amerikanci zatražili da zbog naše navodne konstruktivnosti i odustajanja od narodnog referendum, proces protiv nas bude ili kroz presudu ili kroz neki drugi vid riješen u našu koristʼ. Ovo ʼreferendumʼ je u vezi NATO-a. Referenduma nije bilo, proteta nije bilo, sve se završilo na Cetinju. Ovo piše Milan Knežević. E toliko o ovom patriotizmu i borbi za idejnost”, kazao je Katnić.

Knežević je poslije toga kazao da ga je Katnić upravo oslobodio svih optužbi u slučaju „državni udar”.

„Nakon ovoga što je saopštio Katnić, dođe mi da ga poljubim u to njegovo čelo i da mu se zahvalim na ovome što je saopštio, i da pitam (Ivicu) Stankovića da li je čuo šta je Katnić saopštio – da nema nikakvih dokaza protiv mene u slučaju ʼdržavni udarʼ, već da sam osuđen na osnovu teorijskih pretpostavki. Vi ste, Katniću, potvrdili da ste fabrikovali ʼdržavni udarʼ protiv mene i Mandića. Ovo će se izučavati na pravnim fakultetima, a bogami i na medicinskim – gdje tužilac saopštava da nema dokaza protiv mene, da sam osuđen na osnovu teorijskih pretpostavki i da me je u zatvor poslala odbrana. Ovo je genijalno”, naveo je on.

Katnić je, tvrdi Knežević, danas pročitao prepisku između njega (Kneževića) i advokata Gorana Rodića.

„Tu nisam ništa skrivao. Ja sam mu saopštio kakve se političke igre igraju i nama nude određene nagodbe, da ne talasamo, u zamjenu za oslobađajuću presudu. Katnić objavljuje moju prepisku i čini krivično djelo”, smatra poslanik DF-a.

Nakon toga je uslijedila polemika o razgovoru između Veselina Mujovića i poslanika DF-a Andrije Mandića i Predraga Bulatovića. Katnić tvrdi da on nije ozvučio Mujovića, već da su „primjenjivane mjere prema onima koji su htjeli lišiti života jednog tužioca”. Knežević je odgovorio da je Katnić bez dozvole suda stavio pod nadzor Mandića i Bulatovića.