Dan opštine Tuzi biće 1. septembar

Usvajanjem statuta Opštine Tuzi u lokalnoj skupštini promijenjen je datum kada će slaviti Dan opštine. To će ubuduće biti 1. septembra, umjesto dosadašnjeg 15. decembra. Novi praznik ustanovljen je kao dan sjećanja na proglašenje nezavisnosti Tuzi od Podgorice odlukom Skupštine Crne Gore, dok je 15. decembar dan kada su Tuzi oslobođene u Drugom svjetskom ratu.

Objavljeno: 18. 06. 2019 - 08:26

Protiv promjene praznika bili su odbornici SD, dok je DPS bio uzdržan, a “za” su glasali Albanski forum, Demokrate i Bošnjačka stranka, piše Dan.

Od vlasti je stiglo objašnjenje da je tokom javne rasprave o statutu bilo predloga da novi Dan opštine bude 6. april kada je bio ustanak Albanaca protiv osmanlija, ali da je komisija za izradu dokumenta kao kompromis izabrala 1. septembar.

Predsjednik komisije za izradu statuta Halil Duković (DPS) nije potpisao dokument. On objašnjava da nijesu protiv 1. septembra, ali da su Tuzi jedina opština koja mijenja svoj praznik što po njemu nije normalno.

“Bez DPS-a nijesmo mogli imati Opštinu Tuzi. Pričajte kako jeste. Vratite 15. decembar za Dan opštine i mi ćemo glasati za statut”, ističe Duković.

Naser Krkanović (DPS) kaže da je bilo prostora da se i 1. septembar uvrsti da se slavi, ali da se ne smije mijenjati jer u Malesiji nema kuće koja nije dala borca.

“Ljude iz Tuzi koji su za slobodu dali živote izmjenom ovog datuma bacamo u zaborav. U ovom parlamentu sjede praunuci oslobodilaca. Mi nijesmo dobili novu opštinu nego je vratili. Kakav je ovo kompromis? Jedini kompromis je da opštinska nagrada bude 1. septembar, a da Dan opštine ostane isti”, kaže Krkanović.

Mirza Pepić (DPS) se plaši da će se 15. decembar zaboraviti, a Samir Adžović (SD) sumnja da će se proslava nastaviti. On kaže da je 21. maja Crna Gora postala nezavisna, ali se slavi i 13. jul. Nikola Camaj (DSA) kaže da će se posebnom odlukom urediti simbol opštine, te da je 1. septembar datum svih i on je kompromis.

“Možda je bio bolji 6. april, ali smo odustali da bi svi imali zajednički datum”, kaže Camaj.

Marko Ljucđonaj (AA) smatra da ne treba raspravljati o rođendanu opštine jer svi znaju kad je ona dobijena. Đerđ Camaj (AA) kaže da je bilo više predloga, a jedan od njih 6. april. On kaže da će slaviti 15. decembar i dalje. Štjefan Camaj (Demokrate) napominje da se 15. decembar nikada neće zaboraviti, jer će se dodjeljivati opštinska nagrada sa tim nazivom. Fadilj Kajošaj (DUA) istakao je da neke Albance koji su oslobodili Tuzi neko namjerno ne pominje. On je kazao da u zgradi opštine imaju ploču sa pet imena, a da boraca ima 42 i najavio je da će opština napraviti novu ploču sa svim imenima.

Nik Đeljošaj, predsjednik Opštine, istakao je da se zarad političkih poena potencira nešto drugo, te da su izabrali najbolje rješenje.

“Prethodni statuti su bi li drugačiji i nijesu imali veze sa Danom opštine. Sada će sva odgovrnost biti na ovoj vlasti”, reako je Đeljošaj.

Leonora Đeljošaj imenovana je za člana nadzornog organa Turističke organzacije Tuzi.

Mevludin Dizdarević (BS) istakao je da se ne može da dozvoli da neko poništava 15. decembar.

“Nećemo biti dio one strane koja poništava ovaj datum, jer je to temelj današnje Crne Gore. Ne želim pričati o tome šta bi bilo da se narod tada nije pobunio. Ovo je isto kao da se ne slavi 13. jul”, poručio je Dizdarević.

Na glasanju on je bio za satut kojim se datum mijenja.