Crna Gora prva u regionu uspostavila informacioni sistem tržišta rada

Crna Gora je prva u regionu uspostavila informacioni sistem tržišta rada koji ima za cilj prikupljanje različitih podataka o tržištu rada, njihovu analizu i informisanje svih učesnika na tržištu rada, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić na sastanku u Ženevi.

Objavljeno: 18. 06. 2019 - 22:13

Purišić se sastao sa regionalnim direktorom Međunarodne organizacije rada za Evropu i Centralnu Aziju Hajncom Kelerom.

Zajednički je konstatovano da je saradnja između Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva rada i socijalnog staranja i socijalnih partnera sa Međunarodnom organizacijom rada dobra, što potvrđuje niz realizovanih i najavljenih projekata.

Purišić je podsjetio da je u martu potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore, socijalnih partnera i Međunarodne organizacije rada o Programu dostojanstvenog rada (PDR), što je drugi program te vrste.

„Crna Gora je uključena u novi projekat MAP16 kroz koji će se unaprijediti kapaciteti Inspekcije rada i zaštite na radu, policije i centara za socijalni rad u borbi protiv dječjeg rada“, kazao je Purišić.

socijalni-partneri-u-zenevi-3

On je naglasio da je novi Zakon o radu predmet svakodnevnih konsultacija između socijalnih partnera i Evropske komisije, a očekuje se da uskoro bude usvojen, dodavši da su komentari MOR-a već integrisani u tekst zakona.

Keler je posebno istakao da implementacija PDR-a ide planiranom dinamikom, te pozdravio nedavnu ratifikaciju Konvencije 151 o radnim odnosima u javnim službama.

Sastanku je pristvovao i stalni predstavnik Crne Gore pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi ambasador Milorad Šćepanović.