Kupače u Herceg Novom dočekao otpad: Prljavština u moru duž Savine

Prljava morska voda na potezu od kupališta ispred Hotela Plaža na Savini svakog jutra dočeka prve kupače.

Objavljeno: 18. 06. 2019 - 23:20

Čitaoci portala Radija Jadran poslali su fotografije koje svjedoče o tome, a na njima se vide nanosi morske trave, ali i nekih drugih „supstanci“ koje je morska voda, odnosno struja dotjerala do obale. Mještani i gosti su, kako kažu, o tome obavijestili i Morsko dobro.

Inspektori Komunalne policije Herceg Novi obišli su danas ovaj potez, ali na morskoj površini nijesu konstatovali nikakvu prljavštinu.

Kako su kazali Radiju Jadran, najvjerovatnije je riječ o povremenim nanosima koje voda kasnije „razbije“ i odnese dalje.

otpad-2

Pomorski inspektor Željko Lompar kaže da nijesu evidentirali nijednu prijavu povodom ovog slučaja.

„Vidi se da je riječ o komunalnom otpadu i male su šanse da je to došlo sa nekog plovila“, kazao je on kratko.

Povremeni nanosi komunalnog otpada i fekalnih voda nijesu rijetka slika na pojedinim mjestima duž hercegnovskog zaliva, mada manje nego proteklih godina. Za očekivati je da sve otpdane vode od Igala do Kamenara jednog dana prođu postrojenje za preradu u Nemiloj. Do tada, valovi i morske struje obave “prečišćavanje” pa se ne zadržavaju dugo.

otpad-3

Konstantna mjerenja bezbjednosti morske vode, koje sprovodi Institut za biologiju mora iz Kotora, pokazuju da je morska voda u Herceg Novom, na mjestima mjerenja i 21 uzetog uzorka, prve klase na 20 lokacija.