MJU: Sutomore neće biti opština

Povodom objava u medijima, da je Ministarstvo javne uprave dalo pozitivno mišljenje na zahtjev MZ „Spič“ za vraćanje statusa opštine Sutomore, saopštavamo da je riječ o netačnoj izjavi, navodi se u reagovanju Ministarstva javne uprave.

Objavljeno: 20. 06. 2019 - 15:06

"Naime, u  mišljenju koje je Ministarstvo javne uprave dostavilo MZ „Spič“, između ostalog, jasno je naveden stav Ministarstva javne uprave da u ovom trenutku nije racionalno povećavati broj jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori, imajući u vidu dosadašnje iskustvo sa formiranjem novih jedinica lokalne samouprave koje pokazuje da iste nijesu finansijski održive, odnosno da nijesu u mogućnosti da se finansiraju iz sopstvenih prihoda", kaže se u saopštenju Ministarstva.

Sa druge strane, osnivanje jedinica lokalne samouprave zahtijeva dodatno zapošljavanje u administraciji, a samim tim i dodatne troškove.

"Imajući u vidu da stabilnost sistema javnih finansija Crne Gore u značajnoj mjeri opredjeljuju lokalne samouprave, neophodno je smanjivati javnu potrošnju i iz razloga što se na taj način stvaraju uslovi za povećanje ulaganja u razvojne projekte. Takođe, jačanje održivosti javnih finansija će se u narednom srednjoročnom periodu sprovoditi kroz nastavak implementacije mjera fiskalne konsolidacije, kao i planiranim reformama u sistemu javnih finansija", zaključuje se u saopštenju.