Dodik primio lažnog milijardera iz Vijetnama?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je lažnog biznismena Mai Vu Mina i razgovarao sa njim o navodnim investicijama.

Objavljeno: 25. 06. 2019 - 17:15
Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

Ugostila ga je i predsjednica entiteta BiH Željka Cvijanović. Lažni biznismen obišao je i Tehnički remont Bratunac, a njegovu firmu državna televizija predstavila je "jednom od vodećih korporacija u svijetu", javlja Kliks.

"Predstavnici privredne delegacije Vijetnama obišli su Tehnički remont Bratunac, gdje je dogovorena poslovna saradnja u oblasti namjenske industrije. Sapa Tale Grup je jedna od vodećih investicijsko-razvojnih korporacija u svijetu koja ulaže u oblast finansija i u razvoj visokih tehnologija, infrastrukture i energetike", objavio je BHRT 13. juna 2019. godine.

S predstavnicima firme Sapa Tale Grup sastali su se i Milorad Dodik i Željka Cvijanović. O ovim uspješnim susretima građani su informisani putem službene veb-stranice Predsjedništva BiH i službene veb-stranice predsjednika RS.

Puni entuzijazma

Dodik se nakon sastanka pohvalio da je s predsjednikom korporacije Sapa Tale Grup Mai Vu Minom iz Vijetnama razgovarao "o mogućnostima ekonomske saradnje BiH i Vijetnama".

Obećavajuće poruke nakon sastanka medijima je poslala i Željka Cvijanović, koja je navela da je s Minom razgovarala "o mogućnostima uspostavljanja saradnje u oblasti turizma, bankarstva, poljoprivrede, kao i sporta i kulture". Naravno, Cvijanović je Mina upoznala i o tome da je "Republika Srpska ekonomski i politički stabilna", dok je on ukazao na "bogate resurse Republike Srpske".

Objave državne televizije i reakcije Milorada Dodika i Željke Cvijanović nakon sastanka zaintrigirale su jednog blogera na platformi Medium.com koji se koristi nadimkom "Operacija Triciklo". On je istražio ko je Mai Vu Min i je li zaista "vijetnamski milijarder", a njegov tekst prenosi Kliks.

Loše fotošopirao svoju glavu kraj Trampa

Min ima svoju stranicu na Vikipediji samo na vijetnamskom jeziku. Na toj stranici je navedeno da je riječ o "samoproglašenom milijarderu", da je često spomenut i poznat na Svjetskom ekonomskom forumu i Azijsko-pacifičkom ekonomskom forumu (APEC), da se susretao i sarađivao sa svjetskim vođama poput Donalda Trampa, Džastina Trudoa, Vladimira Putina, Si Đinpinga, Džasinde Kejt Lorel Ardern i mnogih drugih, da je 2013. kupio projekat WHE Management Building od grupacije Schunk, pri čemu su mu pomogli gradonačelnik Talea Tomas Balcerovski i "njemački parlamentarac Nguyen Dac Nghiep".

Svi ovi navodi lijepo zvuče, ali oni su lažni, pišu hrvatski mediji. O Minu ozbiljni svjetski mediji ćute, a Gugl ga jedva poznaje.

Min je fotografije sa svjetskim liderima poput Donalda Trampa promijenio u Fotošopu i to tako da su intervencije na fotografijama jasno vidljive golim okom.

Što se tiče "vodeće investiciono-razvojne korporacije", kako je naziva državna televizija, Sapa Thale Group ima sjedište u njemačkom gradiću Taleu, koji ima 16.000 stanovnika i u kojem je na vlasti CDU. Firma ima izuzetno lošu veb-stranicu, na kojoj se pored Mina spominje i ime Nguyen Dac Nghiep. Riječ je o spomenutom "njemačkom parlamentarcu" koji je generalni direktor Sapa Talea. Pretraživanjem na internetu može se doći do informacije da Nghiep nije njemački parlamentarac, već fan CDU-a, kancelarke Angele Merkel i gradski vjećnik u Taleu.

Na prilično siromašnoj stranici korporacije koja navodno vrijedi milijarde postoji galerija slika Mina sa svjetskim liderima koje su, što je prilično čudno za ozbiljnog biznismena, izrazito lošeg kvaliteta.

U "Unternehmenregisteru", odnosno njemačkom registru kompanija, moguće je pronaći i informacije koje se odnose na Sapa Tale Group. U tom registru jasno je navedeno da Sapa Tale Group nije nikakva korporacija kako su to tvrdili državna televizija i Dodik, već GmbH, što je društvo s ograničenom odgovornošću ili ekvivalent d.o.o.

Finansijski izvještaj Sapa Tale Groupa za 2015. godinu koji je jedini dostupan onlajn, pokazuje da su imali samo oko 2.500 eura prihoda, dok im stranica CompanyHouse procjenjuje ukupni kapital na 25.000 eura. Sapa Thale Group je fotošopirala i zgradu u kojoj se nalaze kancelarije, a i enterijer. Rijječ je o zgradi koja nije njihova, nego unajmljuju prostor na toj adresi.