Zaev bi da bude i ministar finansija

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev komentarisao je, u intervjuu za televiziju Sitel, prijedlog o rekonstrukciji njegove vlade i istakao da je odlučio da pored premijerske pozicije preuzme i funkciju ministra finansija kako bi, kako je rekao, dodatno pospješio jačanje ekonomije.

Objavljeno: 26. 06. 2019 - 08:20

Parlament Sjeverne Makedonije danas će raspravljati o prijedlogu makedonskog premijera Zorana Zaeva o rekonstrukciji vlade, koja je bila najavljena tokom kampanje za predsjedničke izbore u toj zemlji.

Makedonski premijer i lider vladajućeg Socijaldemokratskog saveza najavio je da će rekonstruisati političko i partijsko rukovodstvo nakon rezultata na predsjedničkim izbora na kojima je pobjedio kandidat vladajuće koalicije Stevo Pendarovski, ali sa tijesnom razlikom u odnosu na kandidata opozicionog VMRO-DPMNE Gordanu Siljanovsku-Davkovu.

Zaev je u intervjuu najavio povećanje plata, dok je za 2020. godinu najavio i povećanje penzija.

Prošlu godinu je ocijenio kao godinu koja je, kako kaže, bila posvećena integracijama, dok je fokus u 2019. na ekonomiji i njenom razvoju.

Premijer Sjeverne Makedonije očekuje da do kraja 2019. godine njegova zemlja postane punopravna članica NATO-a i tokom decembra otvori prva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

Na pitanje novinara da li je moguće novo odlaganje članstva te zemlje u EU, Zaev kaže da je sasvim siguran da će njegova zemlja u oktobru dobiti datum o pregovorima sa EU, i otvoriti prva poglavlja tokom decembra.