MARKOVIĆ: Težak put smo prešli da bi dozvolili nekom da nam otme državu

Trinaest godina je od sticanja nezavisnosti. Neumorno kreiranje novih afera ukazuje da su vaše politike zarobljene u idejama iz prošlog vijeka.  Crnogorska nezavisnost je vječna, isto kao što je vječna Crna Gora, sviđalo se to nekome ili ne, kazao je premijer Duško Marković odgovarajući na pitanje Milana Kneževića (DF) da prokomentariše detalje iz telefonskog razgovora tadašnjeg visokog funkcionera DPS-a Milana Roćena i bivšeg vlasnika KAP-a Olega Deripaske uoči raspisivanja referenduma o državnom statusu Crne Gore 2006. godine.

Objavljeno: 26. 06. 2019 - 13:12

„Prije svega, sa današnje tačke gledišta dvije su presudne pobjede suverenističkih snaga predvođenih DPS-om, Jedna od kapitalnih odluka bilo je uvođenje njemačke marke 1999. godine. Ne radi se o tome da se pokušalo otcijepljenje od Srbije, kako Vi to tumačite, nego da ravnopravna članica državne zajednice ostvari svoje pravo na referendumu. U ovom domu je usvojen Zakon o referendumu. Sa konačnim rezulatom od 55,6 odsto i sa visokom  izlaznošžu obezbijedilo je da referendum dobije podršku međunarodne zajednice“, naglasio je Marković  

On je podvukao da nema nikakvih novih elemenata koji bi obnovili sumnju u referendumski rezultat. 

„Težak put smo prešli da bi dozvolili nekom da nam otme državu. Podrivanje nezavisnosti neće vam proći. Pod uslovom da neko pokuša da preispita rezultat refrenduma, što je inače besmislena inicijativa, od međunarodne zajednice bi se moglo očekivati da podigne parametre vezano za izlaznost i rezultate za deset odsto. Vraćanje Crne Gore pod tuđe skute se više neće ponoviti. Odluke vezano za Crnu Goru donosiće se u Crnoj Gori“, naveo je Marković. 

Knežević je rekao da postoje informacije da je Marković, kao nekadašnji šef ANB-a, objavio razgovore Roćena i Deripaske.

Knežević je Markoviću rekao da bi trebalo da se mole za zdravlje Vladimira Putina jer je, kako je naveo, omogućio nezavisnost.

"Kako je to da smo mi izdajnici kad sarađujemo sa Rusima a vi niste", rekao je poslanik DF-a.