Darmanović postao član Evropskog savjeta za međunarodne odnose

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović postao je član Evropskog savjeta za međunarodne odnose. On je tom prilikom kazao da je održavanje kredibilnosti politike proširenja od suštinske važnosti za stabilnost, bezbjednost i dalji ekonomski razvoj regiona, ali i same Evrope.

Objavljeno: 26. 06. 2019 - 16:49

U okviru radne posjete Republici Portugal, ministar vanjskih poslova ministar Srđan Darmanović učestvovao je u protekla dva dana na godišnjem sastanku Evropskog savjeta za međunarodne odnose (ECFR) i tom prilikom postao je član ovog eminentnog međunarodnog think-tanka.

Darmanović je bio jedan od centralnih govornika na panelu koji je adresirao pitanje politike proširenja i evropske integracije Zapadnog Balkana.

„Evropska perspektiva Zapadnog Balkana predstavlja najbolji okvir koji određuje smjernice za reformske procese i dalju demokratizaciju društava“, istakao je šef crnogorske diplomatije, te dodao da je održavanje kredibilnosti politike proširenja od suštinske važnosti za stabilnost, bezbjednost i dalji ekonomski razvoj regiona, ali i same Evrope.

 Na toj liniji, kazao je da je potrebno da Evropska unija bude još snažnije prisutna na Zapadnom Balkanu, uvažavajući geopolitički segment proširenja i izražene interese drugih aktera koji su prisutni na ovom prostoru.

„Ideja ujedinjene Evrope je kroz istoriju potvrdila svoju superiornost, stoga snažno vjerujemo da ne postoji alternativa punoj integraciji Zapadnog Balkana u zajednicu najrazvijenih evropskih država“, kazao je ministar Darmanović. U tom kontekstu, istakao da je važno da pitanje proširenja, koje predstavlja jednu od najuspješnijih politika Unije, bude visoko na agendi novih saziva Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

“Ponovio je da je Crna Gora snažno posvećena ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz evropske agende, te naglasio da proces proširenja predstavlja zajednički i partnerski napor Evropske unije i države kandidata s ciljem sveobuhvatnog sprovođenja reformi, prilagođavanja unutrašnjeg pravno-normativnog okvira evropskim standardima i omogućavanja prosperitetnije budućnosti evropske zajednice”, navodi se u saopštenju MVP.

ECFR predstavlja jednog od vodećih i najrenomiranijih međunarodnih think-tankova, u čijem su fokusu istraživanja u oblasti evropske vanjske i bezbjednosne politike, koji je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada. U najpoznatijem jednogodišnjem izvještju „Go-To Think-Tanks“ ECFR je već duži niz godina etabliran na listu najboljih svjetskih think-tankova, dok je od strane magazina Prospect tri puta dobijao nagrade za najbolji think-tank na svijetu u oblastima međunarodnih i evropskih poslova. Ministar Darmanović je prvi član ECFR-a iz Crne Gore.