Bošković : Nastavićemo da implementiramo smjernice usvojene na nivou Alijanse

Ministar odbrane Predrag Bošković učestvuje na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane (NAC) koji se danas i sjutra održava u Briselu.  

Objavljeno: 26. 06. 2019 - 18:07

Tokom prvog dana sastanka, razmotrena je realizacija zaključaka sa prethodnog, i date smjernice za dalji rad u cilju nesmetanog sprovođenja politika Alijanse, saopšteno je iz MO.

Ministri su, kako je saopšteno, analizirali savremeno bezbjednosno okruženje u cilju razvijanja sposobnosti za pružanje adekvatnog i pravovremenog odgovora na sve potencijalne izazove, u skladu sa NATO težnjama konstantnog prilagođavanja aktuelnim zbivanjima na globalnom planu.

''Poseban fokus bio je na inovacijama u oblasti tehnološkog razvoja, pogotovo u domenu vojne tehnologije, odnosno razvoja savremene opreme i naoružanja.  Sastanak ministara odbrane zemalja NATO održava se u  ključnom periodu za budućnost Sporazuma o eliminaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF), koji je značajan element kontrole naoružanja, a time i ukupne evropske bezbjednosti. Učesnici sastanka naglasili su da će NATO posebnu pažnju posvetiti aktivnostima jačanja odbrane i odvraćanja od svih potencijalnih prijetnji''-dodali su iz MO.

Konstantovano je da se priroda bezbjednosnih izazova neprekidno mijenja, te da zahtijeva sveobuhvatan i uvezan odgovor svih međunarodnih subjekata.

''Još jednom je naglašena važnost usaglašavanja djelovanja NATO i Evropske unije, koja ostaje važan partner Alijanse. Ministri su podsjetili da će se i tokom narednih mjeseci nastaviti realizacija predviđenih zadataka i razmatrati budući oblici saradnje''- navosi se u saopštenju.

Bošković je naglasio značaj napora koji saveznice ulažu u pravcu prilagođavanja savremenim bezbjednosnim tokovima.

''On je istakao važnost  jedinstva unutar NATO u pružanju odgovora na prijetnje koje mogu doći iz svih strateških pravaca, te posvećenosti Alijanse zaštiti građana i njene cjelokupne teritorije. Ministar Bošković je kazao da Crna Gora, kao pouzdan i kredibilan saveznik, odgovorno pristupa ispunjavanju politika NATO, te da ćemo, kao pouzdan saveznik, nastaviti da implementiramo smjernice usvojene na nivou Alijanse''-zaključili su iz MO..