DPS već diktira teme, opozicija ne zna ni hoće li na izbore

Opozicija, koja je u rukama imala ozbiljno političko oružje oličeno u aferi Koverta ali i ogromnom socijalnom nezadovoljstvu gradjana, što su u jednom trenutku pokazali protesti kada je na podgoričkim ulicama izašlo više hiljada ljudi, dozvolila je da joj DPS ponovo nametne teme koje im najviše odgovaraju – ovog puta crkve i indentiteta. Dok DPS podiže patrijsku infrastrukturu, opozicija ne zna ni hoće li na izbore i medjusobno se optužuje i svadja.

Objavljeno: 27. 06. 2019 - 00:00

Demokrate istrajavaju na bojkotuju parlamenta i pored ozbiljnjih upozorenja iz Evropske unije nemaju namjeru da učestvuju u njegovom radu dok su u Kotoru i Budvi su skoncentisani na svadje sa svojim koalicionim partnerima. DF i SDP učestvuju u radu Skupštine sporadično, a zajednički rad na izbornom zakonodavsvu u ovom trenutku nije ni na vidiku.

Sa druge strane, Demokratska partija socijalista je uveliko pokrenula patrijsku infrastrukturu a čelnici Milo Djukanović i Duško Marković obilaze „svaki kamen“ Crne Gore. Uoči kongresa, ali i uoči izbora koji će se održati naredne godine, uveliko rade i na kadrovskim promjenama, odnosno podmladjivanju stranke, takozvanoj „tihoj promjeni kadrova“.

Politički analitičar i advokat Sergej Sekulović za Portal Analitika kaže da DPS ide u susret svom partijskom kongresu kao organizovana partija sa moćnom infrastrukturom i za očekivati je da taj kongres bude ozbiljno pripremljen. „To podrazumijeva i odredjene promjene na lokalnom nivou i odredjenim rukovodećim nivoima. Sigurno je da se te kongreske aktivnosti idu na ruku predizbornoj kampanji tako da služe i podizanju čitave infrastruure u susret predstojećim izborima“, objašnjava on.

2909sergejsekulovic

 

DPS je, dodaje on, već nametnuo teme koje će biti ključne u kampanji.„DPS u susret predstojećim izborima već nameće teme koje će da budu dominantne – mogli bi to okarakterisati kao politiku kontinuiteta. Oni se već predstavljaju kao garant državnosti i unutrašnje stabilnosti ali i spoljnopolitičkih prioriteta. U tom smislu novi momenat je zaokruživanje nacionalnog i kulturnog identiteta i pitanje crkve. To su teme  na koje će DPS bazirati svoju kampanju i lagano priprema društvo na to“, kazao je on.

Direktor Gradjanske alijanske Boris Raonić ističe da DPS u susret izborima već kreira javni diskurs spram svojih potreba, sprema nove kadrove, intezivira terenski rad.

„Sa druge strane u opoziciji nema ni naznaka nekog plana, čak su dominatna međusobna optuživanja i svađe. Ne postoji jasan plan kako ostvariti dijalog sa DPS-om po pitanju izborne legislative i modela kontrole državnih institucija u toku kampanje. Novi politički savez oko Aleksandra Damjanovića pokušava da kreira neki drugačiji pristup, koji eventualno može biti poveznica izmedju suprostavljenih strana“, naveo je on za Portal Analitika.

On dodaje da posebno zabrinjava što obje strane, skoro da nemaju jasnu idelošku profilaciju.

„Populizam je dobio zabrinjavajuće obrise, suštinski problemi gradjana su van primarnih tema partija. Naredni izbri će, dakle, prema svemu što sad vidimo, podsjetiti mnoge na veliku misao Vinstino Čerčila koji je rekao da je problem sa političkih samoubistvom taj što se nakon njega živi da bi se zažalilo“, kazao je on.

2109borisraonic1

I Sergej Sekulović je mišljenja da u ovom trenutku opozicija nema odgovor na teme koje diktira DPS.

„Dio odgovara se može tražiti u činjenici da su politički heretogeni. Mi jesmo u odredjenom političkom vakumu u kome se traže odgovori na odredjena pitanja a to je da li će postojati dvotrećinska većina za izborno zakonodavstvo, da li će izbore bojkotovati ili neće i to jeste sigurno otežavajući faktor da se konsoliduju vezano za terenski rad. Medjutim, ono što opoziciji niko ne brani je da već sada radi na jačanju svojih političkih jasnih platformi sa kojima će ići pred gradjane a paralelno sa tim da radi na terenu,“, kaže on.

On dodaje da je sa pozicije vlasti lakše pokrenuti čitavi mehanizam, ali i navodi da opoziciju to ne opravdava. „Dakle u tom nekom organizacionom, patrijskom smislu DPS u ovom trenutku jeste u prednosti“, kaže on.

Nakon što se pokazalo da je Sporazum o budućnosti koji je opozicija potpisala sa Pokretom „Odupri se“ samo mrtvo slovo na papiru, više skoro niko ni ne pominje tehničku vladu. Ona, ako se ne formira makar godinu prije izbora, teško da može ispuniti svoju svrhu.

Tako da dok se opozicija presabira hoće li ili neće na izbore i pod kojim uslovima, najizvjesnije što im se može dogoditi je da na kraju izadju po DPS izbornim pravilima i sa temama koje im je DPS nametnuo. Samo što je DPS već odradio pola posla.