Agresivni nacionalizam iz 90-ih i dalje na sceni

Od kada je Crna Gora postala nezavisna država 2006. godine do danas, Srbija nije prestala da se miješa u unutrašnje stvari te države, a neki su i negirali postojanje Crne Gore – ocijenio je kopredsjednik Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov. Na forumu koji je sinoć organizovalo Udruženje pravnika Crne Gore na temu „Zapadni Balkan između stabilokratije i vladavine prava“, u KIC-u ,,Budo Tomović“ u Podgorici, on je kazao da režim u Srbiji želi da drži sve pod kontrolom.  

Objavljeno: 27. 06. 2019 - 06:45

SRBIJA

- (Vojislav) Koštunica je vašu državu nazivao kvazidržavom, a nedavno smo čuli izjavu i da je Crna Gora klasična srpska država - naveo je Popov. Kako je kazao, u Srbiji se teško može govoriti o podjeli na tri grane vlasti jer je, kako je istakao, sva vlast u rukama jednog čovjeka. - Od toliko lokalnih samouprava u samo četiri SNS ne drži vlast. Loša je situacija i u medijima, jer su svi sem jedne nezavisne televizije pod kontrolom vlasti. Tako se, kada je riječ o medijima, idealno zida zid korupcije - smatra Popov.

Govoreći o odnosima sa inostranim zemljama, kazao je da se zahvaljujući medijima stiče utisak da im je Rusija najvažnija. - To nije tačno, pa se unosi zabuna kod manje obrazovanih ljudi. U našim medijima se satanizuje Zapad, a nedavno smo imali i seriju neprijateljskih tekstova prema NATO paktu - kazao je Popov. Koopredsjednik Igmanske inicijative za Bosnu i Hercegovinu Vehid Šehić smatra da situacija u toj državi nije mnogo bolja. Ipak, kada su posrijedi odnosi sa Crnom Gorom on ističe da su oni najbolji mogući.

PRIJETNJE

- Sa Crnom Gorom nemamo neriješenih pitanja i problema. Ne mogu da kažem da je tako dobra situacija kada je u pitanju relacija sa Beogradom i Zagrebom - rekao je on. Bosnu i Hercegovinu nazvao je „državom apsurda kada je u pitanju politika“. - Kod nas ne postoji ustavni ni ekonomski patriotizam. Nemamo ni vladavinu prava, ni nezavisno i odgovorno pravosuđe. Ne poštujemo odluke Ustavnog suda, ni EU suda za ljudska prava i ljudi zbog toga odlaze iz naše države i idu gdje je bolje. BiH je hermetički zatvorena septička jama gdje je na površini korov i ne znamo koliko duboko on seže - razočaran je Šehić.

Ispred inicijative za regionalnu saradnju (Crna Gora) govorio je Branko Lukovac koji je ocijenio da mir i stabilnost u našem regionu nijesu osigurani, ukazujući na „nefunkcionalnost države BiH, te prijetnje rukovodstva njenom integritetu, kao i prijeteća situacija između Crne Gore i Kosova“. - Povremena su zaoštravanja između Crne Gore i Srbije. Ono što posebno prijeti je agresivni nacionalizam koji je i dalje prisutan. Snage koje su ga u 90-im godinama koristile i dalje su na sceni i nastoje ojačati - rekao je Lukovac.

Koopredsjednik Igmanske inicijative za Hrvatsku Zoran Pušić govoreći o demokratiji kazao je da novi kritičari ocjenjuju da je ona neefikasna. - To nije tačno, jer je ona efikasnija od totalitarnih režima, samo nije otkrila način da bude nepropusna za zadnje demagoge koji će doći i upropastiti vrijednosti za koje se kroz demokratiju vrijedi zalagati - kazao je on. Vlast treba, kako je naveo, da bude u službi svojih građana, što nije uvijek tako. Ovom tribinom obilježeno je 20 godina Igmanske inicijative i Dan Udruženja pravnika Crne Gore.