Automobilskim kompanijama prijete velike kazne

Proizvođači automobila Volkswagen i FiatChrysler mogli bi se suočiti s kaznama u visini od 1,83 milijarde eura, odnosno 746 miliona eura ako ne smanje emisiju izduvnih gasova u skladu sa zacrtanim ciljevima Evropske unije za 2021. godinu, izračunali su u konsultantskoj agenciji AlixPartners.

Objavljeno: 27. 06. 2019 - 11:23

Najnovija studija te konsultantske agencije pokazuje da je proizvođačima automobila teško udovoljiti evropskim pravilima o smanjenju prosječne emisije izduvnih gasova u voznom parku putničkih automobila na 95 grama ugljen dioksida po kilometru do 2021. godine.

U AlixPartnersu procijenili su visinu potencijalnih kazni na temelju nivoa emisija koju su proizvođači prijavili krajem 2017. godine. U međuvremenu su veliki proizvođači smanjili prosječnu emisiju ugljen dioksida većom prodajom električnih i hibridnih vozila.

Kazne ne prijete samo dvjema kompanijama

U Volkswagenu ističu da se planiraju uskladiti s evropskim pravilima, dok u FiatChrysleru najavljuju da će se poslužiti najjeftinijom opcijom kako bi ispoštovali pravila, što može uključiti i plaćanje kazni.

Među velikim automobilskim kompanijama kazne ne prijete samo Volvu i Toyoti koji mogu prodati svoje neiskorištene kredite za emisiju štetnih gasova drugim proizvođačima, pokazalo je istraživanje.

Najveća kazna prijeti grupi Volkswagen jer je najveći evropski proizvođač automobila po tržišnom udjelu. Kako bi ispunio evropska pravila o emisijama, od 2020. godine planira masovno proizvoditi električne automobile.

"Ako proizvodite teže automobile i imate veliki udio u tržištu dizel automobila, morate uraditi domaći zadatak želite li ublažiti moguće kazne. Potrošači prelaze na benzin i to treba nadoknaditi elektrifikacijom ili hibridizacijom”, rekao je direktor AlixPartnersa Elmar Kades.

U studiji Global Automotive Outlook AlixPartners procjenjuje da će prodaja automobila u iduće tri godine stagnirati ili padati, pogađajući marže dobavljača i proizvođača automobila, posebno one koji nastoje uravnotežiti prodaju električnih automobila i onih s motorima s unutrašnjim sagorjevanjem.

Projektovanje i proizvodnja obje vrste motora, onih s unutrašnjim sagorjevanjem i onih na struju, istovremeno košta proizvođače automobila 2,3 milijarde dolara po platformi godišnje, navodi se u istraživanju.

"Među najdramatičnijim je trendovima stagnacija, odnosno pad potražnje u uslovima rekordnog nivao ulaganja. Predviđamo opsežne mjere smanjenja troškova na svim nivoima kako bi se pariralo padu marži", kazao je Kades.