Marković: Prilika da predstavimo ostvarene rezultate

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković učestvovaće sjutra, 5. jula 2019. godine, na Samitu predsjednika država i vlada zemalja Zapadno-balkanske šestorke u okviru Berlinskog procesa koji se održava u Poznanju u Poljskoj.  

Objavljeno: 04. 07. 2019 - 15:06

Premijer će u Poljsku otputovati na poziv poljskog predsjednika Vlade Mateuša Moravjeckog, gdje će imati priliku da razmijeni mišljenja na više tema sa kolegama iz regiona, predsjednicima Vlada EU zemalja koje učestvuju u Berlinskom procesu kao i sa visokom predstavnicom za vanjsku i bezbjednosnu politiku EU Federikom Mogerini, komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom te predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija, Regionalnog savjeta za saradnju i Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Ovogodišnji, šesti, Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa fokusiraće se na ekonomske teme, agendu povezivanja i rezultate postignute u primjeni Višegodišnjeg akcionog plana za stvaranje regionalnog ekonomskog prostora, kao i na saradnju civilnog sektora, preduzetnika. Ujedno će sagledati napredak u ostvarenju obaveza nakon Samita u Londonu. 

Premijer Marković će potpisati i Memorandum o osnivanju Instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), što je inicirala Crna Gora.

Učešće na Samitu predstavlja dobru priliku za promociju ostvarenih rezultata Crne Gore od održavanja prošlogodišnjeg Samita, kao i priliku da se razmotri presjek stanja vezano za progres koji je ostvaren na Zapadnom Balkanu kroz ovaj okvir regionalne saradnje.