Dijalog, pa tehnička vlada

Politički analitičar Dragiša Janjušević kaže za Portal Analitika da ipak vjeruje da će biti formirana tehnička vlada. „Iako DPS naglašava da će raditi samo na izbornom zakonodavstvu i da tehničke vlade neće biti, mislim da je to više njihova priča da bi dobili na vremenu, a da su svjesni činjenice da tehničke vlade mora biti “, istakao je on.

Objavljeno: 09. 07. 2019 - 00:00
Ilustracija

Sprema li DPS platformu: Tehnička vlada ili bojkot izbora – stav je Socijademokratske partije (SDP). Ostale opozicione stranke su se oglušile na poziv SDP-a, a pojedini mediji spekulišu da Demokratska partija socijalista (DPS) sprema platformu koju će ponuditi opoziciji, ali koja neće podrazumijevati tehničku vladu. Na pitanje Portala Analitika što podrazumijeva politički plan DPS-a, jedan funkcioner stranke je odgovorio – to znanju samo Milo Đukanović i Duško Marković. 

Da je DPS spreman na dijalog, u nekoliko navrata je saopšteno s najviših adresa. Ali se priča uglavnom na tome i završavala. Izmedju redova, da DPS sprema platformu, najavio je premijer i zamjenik predsjednika DPS-a Marković. Kako je rekao, spremaju  političku ponudu koja će značiti "veći stepen konsenzusa na političkoj sceni". S druge strane, opozicija u ovom trenutku ne zna što hoće i jedino što se konkretno čulo je i došlo iz redova SDP-a.

Ili tehnička vlada ili bojkot izbora: Zamjenik predsjednika SDP-a i poslanik u Skupštini Raško Konjević, kazao je da će, ako ne dođe do formiranja tehničke vlade, odnosno ako se ne nađe model koji je prihvatljiv i za poziciju i opoziciju, doći do bojkota izbora.

311konjevic

SDP je sa Kongresa uputio javni poziv svim parlamentarnim političkim subjektima da otpočnu dijalog oko reforme izbornog zakonodavstva, jer je i u poslednjem izvještaju Evropske komisije jasno iskazan stav o prisutnom nepovjerenju u izborni proces i potrebu njegove reforme.

Tehnička vlada je, ocjenjuje, za sve opozicione partije označena kao model političko-pravne garancije da će se novo izborno zakonodavstvo adekvatno primjenjivati.

“Ako neko ima bolji model, neka ga saopšti. Afera „Koverat” jasno je pokazala sve anomalije funkcionisanja političkog sistema tokom kampanje,”, smatra zamjenik lidera SDP.

Nije kasno za dijalog: Politički analitičar Dragiša Janjušević za Portal Analitika kaže da ipak vjeruje da će biti formirana tehnička vlada.

“Iako DPS naglašava da će raditi samo na izbornom zakonodavstvu i da tehničke vlade neće biti, mislim da je to više njihova priča da bi dobili na vremenu, a da su svjesni činjenice da tehničke vlade mora biti. To je jedan minimum minimuma kako bi se steklo povjerenje i radilo na povjerenju u izborni proces u Crnoj Gori, koji je doveden do jedne krajnje tačke nepovjerenja i zaoštrene situacije u kojoj opozicija ozbiljno razmatra bojkot izbora ako ne bude dogovora”, kazao je on.

29dragisajanjusevic

Kako dodaje, inicijativa SDP-a je je odraz realnosti među parlamentarnim opozicionim subjektima.

“Ta inicijativa crpi svoj legitimitet na osnovu trenutnog stanja u kojem se nalazi kako vlast, tako i opozicija. Što manje vremena bude funkcionisala tehnička vlada, to je njihov politički dobitak izvjesniji i obratno – što više bude funkcionisala tehnička vlada, to je njihov profit iz čitava političke situacije manji”, kazao je on. 

Janjušević ističe i da se još nije zakasnilo sa otvaranjem društvenog dijaloga.

“Mnoge stvari se moraju definisati do kraja 2019. u smislu intervencija na izbornom zakonodavstvu. Ovo je posljednji trenutak, jer ako ta tehnička vlada bude funkcionisala u periodu od devet mjeseci do godinu dana, ima svoju šansu. Ako bude funkcionisala kao Vlada izbornog povjerenja koja je radila svega tri, četiri mjeseca, mislim da apsolutno nema svoju nikakvu šansu, niti funkciju, ”, kazao je on.

Odugovlačenje DPS-a: Janjušević kaže i da DPS odugovlači iz nekoliko razloga.

“Dešavanja unutar partije, priprema kongresa, biranje novih kadrova, podmlađivanje opštinskih rukovodstava, unutrašnja filtriranja i prekompozicije. Mislim da oni, prije svega, žele da završe taj posao i onda da uđu u priču o tehničkoj vladi i političkim dogovorima vezano za taj projekat. Mislim da oni nisu nešto raspoloženi na tu temu, ali će biti pritisnuti svim okolnostima kako međunarodnim, tako i unutrašnjim i moraće da pristanu na tehničku vladu”, uvjeren je Janjušević.

SDP je, da ne bude zabune, javni poziv uputio parlamentranim strankama. S druge strane, jedino ko se oglasio je poslanica Demokratskog fronta (DF), Branka Bošnjak, koja je pozvala na formiranje širokog opozicionog saveza, ističući da njegova osnova treba da bude Sporazum o budućnosti koji su prije nekoliko mjeseci potpisali sa pokretom Odupri se. Pokret je, međutim, na ljetnjem odmoru, kako bi se “konsolidovali”.

Samo da ne bude prekasno kad se, i ako se, opozicija konsoliduje.