Zbog nasilja 11 žena izgubilo bebu

Jedanaest žena izgubilo je bebu zbog fizičkog ili seksualnog nasilja sadašnjeg ili bivšeg partnera, pokazalo je istraživanje OEBS-a o nasilju nad ženama u Crnoj Gori, koje je rađeno prošle godine, na ukupnom uzorku od 1.227 ispitanica.

Objavljeno: 09. 07. 2019 - 06:24

Podaci iz te studije predstavljeni su juče na sjednici skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost. U tom dokumentu navedeno je da su tri žene, starosti od 18 do 74 godine, izjavile da su zbog zlostavljanja ostale trudne.

nasilje

Oko 19 žena požalilo se da je usred zlostavljanja zadobilo prelome, slomljene kosti, razbijene zube. U studiji je navedeno i da su unutrašnje povrede zabilježene kod devet ispitanica, dok je modrice ili ogrebotine dobilo njih 51. Istaknut je i podatak da su usljed zlostavljanja dvije žene od sadašnjih partnera, a oko šest njih od bivšeg partnera, dobile rane, uganuća, opekotine. Na potres ili neku drugu povredu mozga zbognasilja požalile su se četiri ispitanice.

Muž je tukao, nije joj dao da hrani bebu

U istraživanju je istaknuta i studija slučaja u sklopu koje je žrtva nasilja ispričala kako se vjenčala kada je imala 18 godina, te da je prema njoj muž bio nasilan od početka braka. - Kada je moja beba imala dva mjeseca, on je došao pijan kući i nije mi dao da budem sa bebom niti da je dojim cijelu noć – požalila se ona. Zatražila je, kako je ispričala, pomoć od Sigurne kuće i dobila savjet koji joj je pomogao da se osnaži i da ga napusti. Nakon toga je, navedeno je u istraživanju, bila preusmjerena na socijalnog radnika i advokata koji joj je rekao da treba da pokuša da sačuva brak. Vratila se mužu. - Socijalni radnici su došli i ubijedili me da mu se vratim zbog djece – rekla je ona. Muž je kasnije, istakla je ispitanica, udario dok je držala djecu, a ,,policija i socijalne službe su stali na stranu njenog muža“. Oni su, kako je navedeno, dali ocu starateljstvo nad djecom u trajanju od dva mjeseca, ali je ,,žena dobila bitku za starateljstvo, no to se desilo bez pomoći autoriteta“.

 

ALARMANTNO

Govoreći o rezultatima istraživanja, Serani Siegel iz OEBSa kazala je da je većina žena zabrinuta zbog nasilja. Kako je kazala, više od šest od deset ispitanica smatra da je nasilje nad ženama često (62 odsto).

- Otprilike četvrtina njih (26 odsto) lično poznaje nekoga u svojoj porodici, među prijateljima (26 odsto) i u svom susjedstvu (24 odsto) ko je izložen nasilju – navela je ona. Istaknut je i podatak da je gotovo jedna od pet žena rekla da je iskusila fizičko i/ili seksualno partnersko ili nepartnersko nasilje nakon 15. godine. - Ispostavilo se da je 31 odsto žena iskusilo seksualno uznemiravanje, što je niže nego u EU… Mislimo da je to tako zbog nedostatka prepoznavanja da li je nešto nasilje ili uznemiravanje – rekla je ona.

Da je važno da muškarac pokaže ženi ko je gazda, saglasilo se njih 33 odsto, odnosno trećina ispitanica, a da nasilje često isprovocira sama žrtva reklo je njih 24 odsto. Studija je pokazala i da jedna od sedam žena vjeruje da će se njihovi prijatelji složiti da je obaveza žene da ima seks sa svojim mužem iako to ona ne želi.

Kako je ocijenjeno, alarmantan je podatak da se više od dvije od pet žena slažu da je nasilje u porodici privatna stvar i treba da se rješava u krugu porodice, jer je ovaj procenat više nego duplo veći od onih koji isto kažu širom Evropske unije.

Ispostavilo se i da je skoro jedna od pet žena koja je ikada bila u nekom partnerskom odnosu iskusila fizičko i/ ili seksualno nasilje od intimnog partnera, a psihološko partnersko nasilje pogodilo je više od dvije od pet žena.

PREPORUKE

U istraživanju je navedeno i da 83 odsto žena koje su doživjele fizičko i/ili seksualno nasilje od sadašnjeg partnera nijesu kontaktirale policiju ili drugu organizaciju zbog nedostatka povjerenja u institucije. Siegel je navela da to treba da se promijeni, te da je ovo istraživanje pokazalo da Crna Gora ima dobar pravni okvir iz ove oblasti, ali da zakonski propisi moraju bolje da se primjenjuju. - To se odnosi na tužilaštvo zato što se ovaj potupak tretira kao neki prekršaj, dok je to zapravo krivično djelo – rekla je ona. Jedna od preporuka OEBS-a jeste i da se prošire zakonski propisi kako bi uključili sve oblike nasilja nad ženama, te da se radi nepristrasnosti uredi pristup žrtvama. - Tužilaštvo i advokati moraju da razvijaju takozvane meke vještine kako bi učinili da se žena osjeća bezbjedno u ulozi svjedoka, a ujedno i da je zaštite – rekla je Siegel.

1607seksualnonasilje

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak kazala je da je, između ostalog, alarmantan podatak da nasilje počinje početkom braka i da je vezano za prvu trudnoću. – Istraživanje je dobar osnov za dalji rad svih nas u Crnoj Gori – ocijenila je ona.

 

Orav: Stanimo na kraj ,,kulturi ćutanja“

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da je EU svjesna da su dobri zakoni važni za zaustavljanje nasilja prema ženama i porodičnog nasilja, ali da je ,,pred nama veliki put“. – Mi smo tek na početku – rekao je on. Istakao je da je crnogorsko društvo veoma tradicionalno i da zadržava patrijarhalne stavove. - Svi zajedno treba da uložimo značajne napore da bismo dobili povjerenje žrtve… Odgovorne institucije treba da predvode ovaj proces… - rekao je on. Odlučni su, kako je dodao, da se stane na kraj ovoj ,,kulturi ćutanja“.