Rodić: Pozvali se na Mila Đukanovića i tražili reket od pola miliona

Vlasnik beogradskog Kurira Radisav Rajo Rodić iznio je teške optužbe u emisiji na TV Hepi na račun podgoričkog biznismena Veselina Mujovića, tvrdeći da je pokušao da ga reketira. Rodić je gostujući kod Milomira Marića tvrdio da je u vrijeme dok je radio sa naftom Mujović i navodno njegov brat, predstavljajući se kao izaslanik Mila Đukanovića, tražio isporuku nafte u vrijednosti od pola miliona tadašnjih maraka.

Objavljeno: 16. 07. 2019 - 07:00

“General Bane Milovanović me je pozvao i rekao da treba da počnem da radim sa naftnim derivatima u interesu Srbije. Pristao sam na to, ali sam tražio da vojska kontroliše sve što radim da ne bude da se bogatim na tuđoj nesreći. Naručivali su mi kerozin, vozio sam dnevno po 24 cisterne od po 50 tona nafte koja je stizala iz Rumunije. Lagerovao sam to u Pančevu legalno i plaćao te ljude koji su radili na obezbjeđenju. Pomogao mi je kabinet tadašnjeg premijera Rumunije Ilijeskua. Sve saglasnosti za ovaj posao imali smo i od Ujedinjenih nacija. Moj procenat je bio dva i po odsto u Srbiji i isto toliko u Rumuniji. Nijesam htio da pravim ekstraprofit na nesreći mog naroda”, priča Rodić prenosi Dan.

Tvrdi da su Mujovići poslati da ga zaustave jer je formalno raspolagao velikim količinama nafte.

“Međutim, oni nisu znali da sve to kontroliše vojska. Kod mene su došli ljudi koje ne poznajem. Došao je Veselin Mujović koji je kod sebe imao legitimaciju Državne bezbjednosti Crne Gore. Pitao sam šta treba. On kaže treba nam nafta za pola miliona maraka. Odmah sam pozvao lice koje je zaduženo za rezerve i obavijestio koliko mi treba. Dam im predračun i sjutradan mi donesu fotokopiju računa crnogorskog SDK da je navodno uplaćen traženi novac. Taj papir je zaista bio pečatiran. Mujoviću sam rekao svaka čast papirima, ali kad legnu pare onda tovarite. Prolazi vrijeme, pošaljem direktora Voju Baćovića i zamolim ga da provjeri da li će stići pare. Međutim, on kaže oko pet para nema”, tvrdi Mujović.

U tom momentu, priča on dalje, “ulazi Mujović i ja mu kažem nema para, nisu legle, a on zgrabi onaj račun SDK i ode i kaže zažaliću što imam toliko nepovjerenja prema njima”.

“Sljedeće subote dolaze dvojica i uhvati me za leđa jedan i stavi mi pištolj na čelo. Traži li su da im dam 500.000 maraka da im nadoknadim štetu. Kad su vidjeli da ne dam otišli su i zaprijetili da će ponovo doći. Sljedeće nedjelje su došli i ponovo upadaju i prijete, bio je jedan sa minđušom. Zove me jedan član porodice Mujović i traži da dođu Veselin i brat koji je dekan Pravnog fakulteta da se dogovore za navodnu štetu koja nije postojala. I ja im kažem da dođu. Oni su doš li, a ja prethodno pođem do Marka Simatovića, tadašnjeg načelnika policije, tražim novac da obilježe i da ih pohapse. Kad je Veselin Mujović došao kod mene rekao je evo ti telefon Mila Đukanovića, pozovi ga. Ja ovo radim u njegovo ime i za državu Crnu Goru. Zastupam njegove interese. On se izjasnio kao izaslanik Mila Đukanovića i njegov čovjek od povjerenja. Pošto je napravljena zasjeda oni su privedeni, ali ubrzo i pušteni”, tvrdio je Rodić.

I Marović ga prijavio zbog prevare

Protiv Veselina Mujovića se vodi više postupaka u Crnoj Gori. U žižu javnosti je dospio u toku istrage protiv bivšeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića. Marović je Mujovića prijavio da ga je prevario za više stotina hiljada eura. Taj novac Marović mu je navodno dao jer mu je Mujović obećao pomoć u istrazi koja se vodila protiv njega. Navodno se predstavljao kao izaslanik Specijalnog tužilaštva i tražio od Marovića novac u zamjenu za slobodu. Novac je, kako je tvrdio Marović, uzeo, a bivši potpredsjednik DPS-a je, ipak, tada završio iza rešetaka. Zbog toga je Mujović procesuiran i sudi mu se za to krivično djelo.