CGO: Senat urgentno da ispita rad Lakićević Đuranović

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravio je "naknadnu razboritost uprave Univerziteta Crne Gore (UCG)", a povodom slučaja vanredne profesorke Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Bojane Lakićević Đuranović.

Objavljeno: 16. 07. 2019 - 15:15
Foto: UCG

"Dobro je da UCG retorički osuđuje svaki vid kršenja akademskog integriteta, a još će bolje biti kada vidimo kako to izgleda u praksi procesuiranja konkretnih slučajeva, kao što je ovaj posljednji. Bilo bi za sam UCG mnogo korisnije da je ovaj stav zauzet odmah nakon prijema Prijedloga CGO-a za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta od strane ove profesorke, a da nije morao CGO da se obraća Vladi Crne Gore" ističu u ovoj NVO.

Kako dodaju, veoma je važno da upravo u ovom, do sad najdrastičnijem primjeru plagijarizma, UCG ima nedvosmislenu i oštru reakciju, kako bi se uticalo na prevenciju posezanja za tuđim i obezbjeđenja lične koristi za akademsko osoblje koje se opredijeli za takve neetičke radnje.

"CGO očekuje da sada Senat urgentno ovo pitanje stavi na dnevni red, a što može značiti i vanrednu sjednicu, jer se nesumnjivo radi o hitnosti postupka. Senat je u obavezi da imenuje posebnu Komisiju za utvrđivanje plagijata, za koju je već sada jasno da će imati lak posao koji može brzo završiti. Nakon toga, slučaj mora preuzeti Sud časti i shodno odredbama Etičkog kodeksa sprovesti postupak i utvrditi sankciju. Konačno, moraće na kraju rektor da donese odluku da li Lakićević Đuranović poslije ovog može više da radi na UCG", zaključuje se u saopštenju CGO, koje je potpisala viša pravna savjetnica Snežana Kaluđerović.