Grčka: Plate svještenika ostaju na državnom budžetu

Nova grčka vlada Kirijosa Micotakisa poništila je odluku prethodnog kabineta ljevičara Ciprasa o ukidanju plata svještenicima Grčke pravoslavne crkve iz budžeta.

Objavljeno: 16. 07. 2019 - 17:50

Svještenici u Grčkoj imaju status javnih službenika i njihove plate za koje se, prema procjenama, godišnje izdvaja 200 miliona eura, isplaćuju se direktno iz državnog budžeta, prenosi Rojters.

Micotakis je na današnjem sastanku sa arhiepiskopom Jeronimosom rekao da vlada ne planira da izmjeni članove Ustava koji se tiču statusa Grčke pravoslavne crkve.

On je garantovao punu zaštitu postojećeg prava na platu, osiguranje i penziju za svještenstvo, a arhiepiskop je naglasio da što se tiče Svetog sinoda, sporazum predložen u novembru više ne važi, prenosi ANA.

Prethodna vlada Aleksisa Ciprasa, koji je želio da napravi jasniju razliku između crkve i države, jesenas je postigla dogovor sa Crkvom da se oko 10.000 svještenika skine sa platnog spiska države, a umjesto toga ponudila godišnje subvencije za poseban fond za crkvu. Dogovor je predviđao i riješenje višedecenijskog spora oko imovinskih prava između države i crkve koja je jedan od najvećih vlastika nekretnina u Grčkoj.