Filipini: Zabranjeno zviždanje i dobacivanje ženama

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte, poznat po seksističkim i mizoginim izjavama, odobrio je zakon kojim se kažnjavaju ispadi poput dobacivanja, zviždanja ženama i ostali oblici seksualnog uznemiravanja na javnim mjestima.

Objavljeno: 16. 07. 2019 - 19:30

Duterte je potpisao zakon “Sigurni prostori” 17. aprila, tvrdeći da “shvata potrebu za takvom vrstom zakona”, rekao je danas predsjednikov portparol Salvador Panelo.

“S obzirom na to da je on nadležan za sprovođenje zakona u zemlji, biće prvi koji ga i poštuje”, dodao je odgovarajući na sumnje da ga se Duterte možda neće pridržavati.

Radom za javno dobro ili zatvorom i kaznama kažnjavaće se djela kao što su psovanje, dobacivanje neprimjerenih komentara, zviždanje, pohotno odmjeravanje i napadno zurenje, podrugljivi, mizogini, transfobni, homofobni i seksistički ispadi, neumjereno pričanje seksualnih viceva, korišćenje seksualnih imena, komentara i zahtjeva.

Oni koji budu proglašeni krivima za polno samozadovoljavanje na javnim mjestima, biće kažnjeni do šest mjeseci zatvora i kaznom od najmanje 200 dolara.

Djela kao što su uhođenje, dodirivanje, štipanje i trljanje, kazniće se takođe zatvorom do šest mjeseci i kaznom od najmanje 600 dolara.

Duterte (74) je bio optužen za većinu takvih djela.

Nekoliko nedjelja prije nego što je položio zakletvu za predsjednika, u junu 2016, zazviždao je za jednom novinarkom na konferenciji za medije u svom rodnom gradu Davaou. Njegovi nastupi zapamćeni su po seksističkim izjavama i šalama o silovanju.

Panelo je rekao da se zakon ne odnosi na Dutertea, jer njegove izjave nisu imale namjeru nekog da uvrede niti su bile nekom direktno upućene.

“Njegove šale imaju cilj da nasmiju ljude, a ne da uvrijede”, rekao je.

“Ako poslušate njegove šale, istinski ćete se nasmijati. Publika se smije iz srca. To nije neprimjereno”, dodao je.

Panelo je istakao da Duterte poštuje žene i da se “negativno odnosi” prema ljudima koji ih vrijeđaju.

“Ako predsjednik prekrši zakon na bilo koji način, može ga za to tužiti bilo ko”, dodao je. “Niko nije iznad zakona, pa ni sam predsjednik, što nam on sam uvijek govori”, zaključio je Panelo.