Ursula fon der Lajen nova šefica Evropske komisije

Evropski poslanici izglasali su Njemicu Ursulu fon der Lajen za novu šeficu Evropske komisije.

Objavljeno: 16. 07. 2019 - 20:03

Za nju je glasalo 383 od 733 prisutna poslanika Evropskog parlamenta.

Evropski parlament, inače, ukupno ima 751 poslanika.

Fon der Lajen je u svom političkom programu potvrdila evropsku perspektivu Zapadnog Balkna, saznaje Tanjug u Briselu.

Buduća predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u svojim političkim smjernicama, dokumentu dostavljenom evropskim poslanicama prije glasanja, navela da želi da potvrdi evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i naglasila važnost nastavaka reformskog procesa za cijeli region.

"Dijelimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i iste izazove. Izgradićemo i istu budućnost zajedno", poručila je fon der Lajen u pisanom dokumetu.

U razgovoru sa poslanicima Evropskog parlamenta buduća predsjednica Evropske komisije ocjenjuje da vrata EU moraju da ostanu otvorena za buduća proširenja.

"Puna sam poštovanja prema naporima koje su zemlje Centralne i Istočne Evrope sprovele i koje sprovode u cilju ulaska u EU, Šengen i eurozonu. Moj stav je da to mora biti nagrađeno čim ispune kriterijume", poručila je Fon der Lajen.

Dobivši povjerenje više od polovine poslanika novog saziva Evropskog parlamenta dosadašnja njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen kreće u sastav novog saziva Evropske komsisije koji bi trebalo da stupi na dužnost 1. novembra.

Svi predloženi komesari moraće da obave razgovore sa Evropskim parlamentom prije nego što budu postavljeni na nove dužnosti.

Ursula fon der Lajen je predstavljajući svoj politički program obećala novu Komisiju koja će biti satavljena od jednakog broja muškaraca i žena.

Pored rodne ravnopravnosti fon der Lajen se u svom političkom programu založila za vodeću ulogu EU u borbi protiv klimatskih promena, za jačanje socijalne pravde, ekonomiju koja radi za građane, digitalizaciju Evrope, solidarnost i jačanje jedinstva unutra EU kao i jaču i efikasniju ulogu EU u svijetu.

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ima 60 godina i dolazi iz redova njemačke konzervativne Hrišćansko demokratske unije (CDU).

U političkim vodma je od 1990. godine, a njemački mediji je opisuju kao blisku i "uvijek vjernu" kancelarki Angeli Merkel.

Fon der Lajen je rođena u Briselu. Otac joj je svojevremeno bio premijer Donje Saksonije, a Ursula fon der Lajen 2003. godine postaje ministarka za socijalna pitanja te njemačke savezne države.

U predsjedništvo CDU ulazi 2004. godine, a 2010. godine postaje zamjenica predsjednice partije Angele Merkel.

Ursula fon der Lajen je slovila i za nasljednicu Angele Merkel na čelu CDU.

Prije iznenadnog ulaska u trku za mjesto predsjednice Evropske komisije slovila je i za nasljednicu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

U kabinetu Angele Merkel Usula fon der Lajen se nalazi od 2005 godine i to prvo kao federalna ministarka za porodicu, zatim za rad i socijalna pitanja, a 2013. godine dolazi na mjesto ministra odbrane Njemačke i postaje prva žena na toj funkciji.

Ursula fon der Lajen je doktor po profesiji i ima sedmoro djece.