Italijanska policija u racijama neonacista zaplijenila projektile i oružje

Italijanska policija zaplijenila je veliki arsenal oružja, koji uključuje projektile vazduh-vazduh, u racijama protiv neonacističkih simpatizera, saopštila je policija.

Objavljeno: 16. 07. 2019 - 20:58

Elitne policijske snage pretresle su prostore širom sjeverne Italije u istrazi italijanskih građana koji su se borili u istočnoj Ukrajini, u sukobu vladinih snaga i ruskih separatista, kazala je policija u saopštenju. Policija nije otkrila na čijoj su se strani oni borili.

Tri muškarca su uhapšena, uključujući i carinika koji je prethodno u parlamentu bio zastupnik ekstremno desne stranke.

Policija je tokom racija otkrila raketu vazduh-vazduh Matra, francuske proizvodnje, koja je vjerovatno pripadalo oružanim snagama Katara. Dodatne provjere pokazale su kako je oružje bilo ispravno, no nije imalo potrebno eksplozivno streljivo.

Policija kaže da su osumnjičeni pokušali prodati oružje preko društvene mreže WhatsApp.

 

neonaci-projektili-2

 

Među ostalim oružjem bilo je 26 pušaka, 20 bajoneta, 306 dijelova oružja, uključujući prigušivače i nišane za puške te 800 metaka različitih kalibara. Oružje je uglavnom iz Austrije, Njemačke i Sjedinjenih Država.

Policija je takođe zaplijenila nacističke propagandne materijale.

"Policijska istraga pokrenuta je zbog aktivnosti nekih italijanskih boraca s ekstremističkom prošlošću koji su sudjelovali u oružanom sukobu u ukrajinskoj regiji Donbas", saopštila je policija.

Više od 10.000 ljudi ubijeno je nakon 2014. u sukobima ruskih separatista i ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini.