Medenica: Nema generala bez dobre vojske

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u izjavi za Televiziju Crne Gore rekla da je svjesna obaveza, odgovornosti kao i toga šta je sve potrebno uraditi u sudstvu u vremenu kada se usporavaju evropske obaveze.

Objavljeno: 16. 07. 2019 - 21:15

Sudski savjet jednoglasno je danas reizabrao Vesnu Medenicu za predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore.

U narednom periodu, kako je kazala, nastojaće da poveća povjerenje građana u rad sudstva.

“Izazova je na pretek, a sa njima kao i do sada, uhvatiće se u koštac”, kaže predsjednica Vrhovnog suda.

Prioriteti će biti dalje usklađivanje pravnog sistema sa evropskim kao i nastavak obuke studija.

“Svjesna sam obaveze, odgovornosti, dinamike i novih koraka koje treba napraviti u sudstvu u vremenu kada se usporavaju evropske obaveze. Mi ne smijemo stati, mi moramo biti spremni, a da bi bili spremni postoje novi izazovi”, poručila je Medenica.

Treći mandat na čelu najvišeg suda u zemlji, Medenica je dobila jednoglasnom odlukom Sudskog savjeta. Posebno je, kaže, raduje podrška struke.

“Sve sudije Vrhovnog suda, tajnim glasanjem dali su mi podršku, vjeruju u mene, a ja itekako vjerujem u njih. Nema generala bez dobre vojske, a vjerujete ja imam odličnu vojsku”, poručila je Medenica.

Upravo je ta vojska, kako kaže Medenica i dovela do napretka u radu sudova.

“Ja ne bih danas bila ovdje da napretka nije bilo. Kada sam došla u crnogorske sudove imali smo 70 odsto nezavršenih predmeta danas imamo oko 20 odsto, po sudiji smo imali preko 100 odluka koje su čekale više od godinu da budu pismeno izrađene, sad imamo 0,6 odsto. Danas imamo 120 dana vrijeme čekanja za drugostepenu odluku po žalbi, tada smo imali tri godine i osam mjeseci. Dozvolite, to su neki pokazatelji koji nas čine prepoznatljivim u okruženju”, poručila je Medenica.

Zato će i u ovom mandatu, poručuje, insistirati na povećanju povjerenja građana u rad sudstva.

Za predsjednicu Vrhovnog suda Medenica je izabrana 2007. godine, na tu poziciju došla je sa mjesta vrhovne tužiteljke.