Ranaldo, Gelb i M. Ward na Sea Rock festivalu

Gitarista benda Sonic Youth Lee Ranaldo, američki dvojac Howe Gelb i M. Ward, kao i zagrebački bend Klinika Denisa Kataneca nastupiće na devetom izdanju Sea Rock festivala, koji če se u subotu 20. jula održati Kotoru, na Ljetnjoj pozornici od 20h.

Objavljeno: 17. 07. 2019 - 10:15

Publiku ovog festivala Gelb je već vodio uzanom stazom sna i jave oblikovanom muzikom koja se nikad ne ponavlja, već uvijek ponovo osmišljava samu sebe. Muzička kritika smatra ga jedinim pravim nasljednikom stvaralaštva Nila Janga. Gelbovo stvaralaštvo, naročito ono unutar benda “Giant Sand”, svrstava ga među velikane rok muzike koji se zbog beskompromisnog distanciranja od komercijalnih trendova često nazivaju „otpadnicima”.

Gelbu će se pridružiti američki kantautor i producent iz Portlanda Matt Ward, sa kojim je više puta sarađivao. M.Wardov stil karakteriše mješavina zvuka bluza i svedenog američkog folka, ljepota akustičnog izvođenja i toplina glasa koja interpretira tekstove u kojima priče pričaju igre simbola. Nenametljivost muzičkog izraza i stihovi koji se nerijetko bave temom položaja pojedinca u odnosu na sve ono što ga u neposrednoj blizini ili univerzumu može okruživati i činiti njegov svijet, stvaralaštvo ovog muzičara odvajaju od onoga što lakim notama i pjevljivim stihovima zabavlja one koji ne mare za duboke poruke koje umjetnost mora da ima.

Vrhunski nastup očekuje se da će prirediti i Lee Ranaldo, nekadašnji gitarista benda Sonic Youth, koji posljednjih godina razvija bogatu solo karijeru. Na Sea Rock festivalu nastupiće solo u okviru programa „Songs & Stories“, zamišljenog kao intimno druženje sa publikom u kome se smjenjuju video snimci, akustični i električni nastup Ranalda, kao i njegovi razgovori i priče sa publikom. „Pjesme i Priče“ objedinjuju njegov muzički put od ranih dana u Njujorku, preko karijere u slavnom bendu, do današnjih dana, uz izuzetnu šansu publici da se približi i direktno podijeli ovo muzičko iskustvo.

Ovogodišnji SeaRock festival otvoriće bend iz Zagreba Klinika, najnoviji projekt ultra prolifičnog kantautora Denisa Kataneca koji je ostavio značajan trag na zagrebačkoj muzičkoj sceni tokom više od 10 stvaralaštva. Njegove su pjesme oduvijek emocionalno bogate, intimne i introspektivne te nerijetko otkrivaju skrivene detalje ljudske psihe s kojima se ponekad i sami susrijećemo. Najnovije izdanje, EP „Rode“, koje je izašlo ove godine izazvao je najpozitivnije reakcije stručne muzičke kritike.

SeaRock je festival volonterskog karaktera na kome će pored nastupa bendova publika moći posjetiti berzu ploča koju predstavlja NVO „Montenegro Records“, kao i nabaviti knjigu „Zovem se Sarah Moon“ mlade crnogorske književnice Jasne Karamenhmedović, čija poezija je objavljivana u zbornicima „Tamni dani, svetle noći“ (UZZP), „Iz Nikšića s ljubavlju“, „Rukopisi 42“, artzinu „Librarion“, kao i na brojnim portalima (Blacksheep, Fenomeni, Stereo Art, Public Figure, Afirmator, Hyperborea). Od 2016. je član redakcije online magazina Insp. U maju ove godine izašla je njena prva zbirka poezije u izdanju Nove Poetike (Beograd).

Vizuelno rješenje ovogodišnjeg izdanja festivala SeaRock kreirala je Maja Kostić.

Generalni sponzor Sea Rock festivala je Turistička organizacija, dok je zlatni sponzor i ove godine Nikšićko Pivo.