(VIDEO) Durmitorski prsten prva panoramska ruta sa signalizacijom


Panoramska ruta Durmitorski prsten je izuzetno važna i značajna turistička ponuda za Opštinu Žabljak, istakla je direktorica TO Žabljak Vanja Šarović.

Objavljeno: 17. 07. 2019 - 12:24

„Razlog tome  je i što je ovo prva panoramska ruta za koju je odrađena signalizacija. Bitno je da ruta većim dijelom prolazi kroz NP Durmitor i svi koju obiđu ovu rutu  imaju šansu da upoznaju sve specifičnosti nacionalnog parka, da prođu kroz kanjone, visoravni, masiv planine Durmitor... Na ovoj ruti se nalaze i neke kulturne znamenitosti i seoska domaćinstva, pa turisti ujedno imaju sadržajniju ponudu, odnosno upoznavanje sa kulturom, tradicijom, gastronomijom kompletnog durmitorskog kraja.

Takođe je važno da su odrađene i mape i audio vodič, što znači da sada već turisti sa različitih govornih područja mogu samostalno proći kroz cijelu rutu i dobiti detaljne informacije ne samo o NP Durmitor, već i svim sadržajima koji se nalaze neposredno uz ovu rutu“, rekla je Šarović. 

 

 

Portparol Ministarstva održivog razvoja i turizma Marina Miketić precizirala je da se nalaze u selu Nedajno kod seoskog domaćinstva Mitrić, jednog od 50 domaćinstava koja su ove godine aplicirala za podsticajne  mjere koje je raspisalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma. 

„Oganizovali smo turu koju su činili novinari, predstavnici turističke privrede, studenti koji studiraju turizam. Obišli smo panoramsku turu Durmitorski prsten za koju je ministatrstvo izradilo projekat signalizacije i jako smo srećni što su svi u mogunosti da se na adekvatan informišu i to eventualno zabilježe“, podvukla je Miketić. 

Navela je da će ubrzo biti raspisan tender za uređenje još 14 lokacija na ovoj turi. 

„Želimo da se prijave svi zainteresovani  i da lijepo naprave i opreme odmarališta i stajališta, kako bi bilo ljepše turistima.  Pozivamo sve koji vole prirodu da obiđu Durmitorski prsten, nevjerovatan je doživljaj. 

Napravili smo audio vodič, svi zainteresovani mogu da ga skinu preko aplikacije EasyTravel i dobiće sve korisne informacije o ovom predjelu. Izradili smo i turističku mapu „Panoramski putevi“ na šest jezika i u pripremi je priručnik kako da ljudi koji se bave ruralnim turizmom budu što bolji seoski domaćini. Interesantno je i što će na šest jezika biti osnovne fraze kojima se gosti dočekuju i zahvaljuju, što će omogućiti gostima da se osjećaju još prijatnije“, kazala je Miketić.