Marković: Nije bilo ni zabrane, ni stopiranja odavanja državne počasti Bulatoviću

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, poručio je danas da nije bilo ni zabrane, ni stopiranja odavanja državne počasti nedavno preminulom bivšem predsjedniku Crne Gore, Momiru Bulatoviću.

Objavljeno: 17. 07. 2019 - 12:55
Foto: gov.me/B. Cupic

Zakon o predsjedniku propisuje ta prava za predsjednike koji su obavljali funkciju nakon obnavljanja državne nezavisnosti Crne Gore. Sahrana sa državnim počastima predviđena je za aktuelne nosioce funkcija, a izuzetak je moguć ako se u odgovarajućoj proceduri donese posebna odluka. Nije, dakle, bilo zakonskeg osnova, ni inicijative za donošenja posebne odluke u tom pravcu. Prema tome, nije se moglo ni zabraniti, ni stopirati ono čega nema“, istakao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, zašto Bulatović nije sahranjen sa najvećim državnim i vojnim počastima.

Marković je rekao da je država uputila delegaciju koja je izjavila saučešće Bulatovićevoj porodici.

„Ne bih želio zbog pijeteta da iznosim ništa više o ovome“, rekao je premijer.

Marković je nakon Mandićeve replike dodao da je sa Bulatovićem dijelio dosta godina u jedinstvenom DPS-u.

„Moguće je da smo i vi i mi mogli drugačije reagovati. Mi smo komunicirali sa porodicom. Mogli ste i vi da nam sugerišete da nešto uradimo, ali niste to uradili i želite da politizujete ovo pitanje. Možda smo nešto propustili. Ja sam za razliku od Vas makar deset puta glasao za Bulatovića, a Vi nijednom“, poručio je Marković.