Snažnija saradnja sa Evropskim centrom za monitoring droga

Crna Gora ima dobru saradnju sa Evropskim centrom za monitoring droga i zavisnosti od droga (EMCDDA), koju je potrebno dalje unapređivati i razvijati, u cilju ispunjavanja standarda Evropske unije, poručeno je na današnjem sastanku generalne direktorice Direktorata za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tanje Ostojić sa delegacijom EMCDDA, koju je predvodio direktor tog centra Aleksis Guzdel.

Objavljeno: 17. 07. 2019 - 16:57

Kako je saopšteno iz MUP-a, Ostojić, koja je i šefica radne grupe za poglavlje 24, je saopštila da je saradnja u oblasti sprječavanja zloupotrebe i krijumčarenja droga važna podoblast u okviru tog poglavlja.

“Ona je istakla da Ministarstvo unutrašnjih poslova u ovoj agenciji vidi pouzdanog partnera na putu usvajanja evropskih standarda u oblasti prikupljanja i analize podataka iz oblasti problematike droga”, navode u MUP-u.

Guzdel je iskazao punu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova u implementaciji najboljih praksi i omogućavanju pristupa podacima.

“Potrebno je održavati postojeću institucionalnu dimenziju saradnje, ali i razvijati tehničku i naučnu saradnju”, poručio je Guzdel.

Sastanku održanom u Ministarstvu unutrašnjih poslova prisustvovali su i relevantni predstavnici institucija koje se bave tom problematikom – Uprave policije, Forenzičkog centra, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Uprave carina, Ministarstva zdravlja i Ministarstva pravde.

U delegaciji EMCDDA su bili i šef Jedinice za rizike javne bezbjednosti i sigurnosti Roumen Sedefov, šef Jedinice Reitox i vanjskih partnera Gonçalo Felgueiras e Sousa i šef Sektora za trendove i analize u Jedinici za javno zdravlje Andre Noor.