Edicija “Nova Luča” u cjelini posvećena crnogorskim autorima

Danas je u Ministarstvu kulture održana pres konferencija na kojoj je predstavljeno treće kolo edicije “Nova luča”.

Objavljeno: 17. 07. 2019 - 18:08

Riječ je o kapitalnom, najobimnijem i vjerovatno najznačajnijem projektu koji se realizuje u oblasti izdavačke djelatnosti u Crnoj Gori.

Ovaj izdavački poduhvat započeo je 2015. godine, na inicijativu izdavačke kuće Otvoreni kulturni forum sa Cetinja, a pored nje suizdavači su Nacionalna biblioteka “Đurđe Crnojević”, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva i Fakultet za crnogorski jezik i književnost.

„Nova luča“ je svojevrsni nastavak nekadašnjeg „Pobjedinog“ i državnog izdavačkog projekta "Luča” koji je, tokom 72 izdanja u proteklom periodu, ostavila bogato književno nasljeđe, od najstarijih vremena do početka devedesetih godina prošlog vijeka.

Edicija “Nova Luča” je u cjelini posvećena crnogorskim autorima i crnogorskoj književnosti. Donosi nam presjek recentne crnogorske književnosti i jednu kvalitetnu selekciju autora i knjiga, koji su obilježili crnogorsku književnu scenu od 90-tih godina prošlog vijeka do danas. 

Treće kolo “Nove luče” obuhvata 10 naslova čiji su autori rođenjem ili porijeklom vezani za ovaj prostor, iako su svoju punu stvaralačku afirmaciju ostvarili i stekli van granica Crne Gore. Zastupljeni  autori su: Dragan Nikolić, Velimir Milošević, Veljko Radović, Ibrahim Hadžić, Biljana  Jovanović, Vojo Šindolić, Refik Ličina, Basri Čaprići, Žarko Laušević i Vojislav Pejović. 

Ovaj projekat sa stanovišta Ministarstva kulture ima kapitalan značaj za kulturu, jer u potpunosti korespondira sa definisanim javnim interesom u kulturi i utvrđenim razvojnim prioritetima.

Trideset knjiga objavljenih u okviru tri kola “Nove luče”, jesu svakako pokazatelj jedne kvalitetne i ozbiljne književne produkcije u Crnoj Gori, koja je nastala u proteklih 30 godina, a ujedno i nastavak bogate tradicije koju baštinimo u ovoj oblasti kulture. Ovaj izdavački projekat je od izuzetnog značaja i za buduće generacije koje će se baviti izučavanjem crnogorske književnosti. 

Na pres konferenciji govorili su Dragica Milić, generalna direktorka u Ministarstvu kulture, kao i predstavnici izdavača Milorad Popović, Radule Novović, Bogić Rakočević i Aleksandar Radoman.