Mogerini: Proširenje je pitanje pomirenja i ujedinjenja

Proširenje Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan pitanje je pomirenja i ujedinjenja evropskog kontinenta, poručila je šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Objavljeno: 17. 07. 2019 - 19:38

Ona je, govoreći pred Evropskim parlamentom o primjeni Globalne EU strategije, ocijenila da je približavanje zemlja Zapadnog Balkana investicija u evropsku bezbjednost, stabilnost i prosperitet.

Mogerini je naglasila da Evropska komisija vjeruje u davanje kredibilne perspektive proširenja Zapadnom Balkanu.

”Za mene sama riječ proširenje nije odgovarajuća. Zemlje Zapadnog Balkana su sve susjedne zemlje članicama EU. Tu je reč o pomirenju i ujedinjenju našeg kontinenta. Radi se i o pomirenju unutar regiona", rekla je Mogerini.

Kako je dodala, vjeruje da je vrijeme i za otvarnje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nada se da će Savjet donijeti takvu odluku ubrzo. 

"Mislim da je to investicija u našu bezbjednost, stabilnost i prosperitet”, poručila je Mogerini.

Ona je kazala da je na Balkanu pozitivan uticaj angažmana EU ogroman i neuporediv.

U tekstu dokumenta povodom tri godine primjene EU Globalne strategije ocjenjuje se da je Zapadni Balkan napravio nepovratan napredak na EU putu. 

"To uključuje Prespanski sporazum Atine i Skoplja, pravosudnu reformu u Albaniji koja je bez presedana, otvarnje i zatvaranje pristupnih poglavlja Crne Gore i Srbije, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, zahtjev za kandidaturu BiH”, navodi se u dokumentu.

Evropska služba za spoljne poslove naglašava da se pored obnovljene evropske perspektive EU na Balkanu direktno angažovala u oblastima kao što su vladavuna prava, ekonomski napredak, zapošljavanje i povezivanje.