Vjernici masovno napuštaju hrišćanske crkve u Njemačkoj, pogledajte brojkeDvije najveće crkve u Njemačkoj, Katolička i Protestantska, objavile su da bilježe rekordan broj odlazaka vjernika.

Objavljeno: 19. 07. 2019 - 19:21

"Katoličku Crkvu u Njemačkoj je 2018. napustilo 216.000 članova, što je rast od 29 odsto u odnosu na raniju godinu“, saopštila je Njemačka biskupska konferencija u Bonu.

Sekretar konferencije Hans Langendorfer nazvao je taj trend "zabrinjavajućim“ i kao glavni razlog naveo objavljivanje velike studije o zlostavljanju maloljetnika unutar crkve prošle godine.

"Mnogi nam ne vjeruju da konsekventno i odlučno djelujemo protiv počinilaca u vlastitim redovima“, rekao je Langendorfer njemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Istovremeno, Protestantska Crkva Njemačke u Hanoveru je saopštila da ju je lani napustilo 220.000 vjernika, jedanaest posto više nego 2017.

Predsjednik Vijeća Protestantske Crkve Hajnrih Bedford Strom je objasnio kako je svaki izlazak iz crkve "bolan“, ali da danas vjernici potpuno slobodno mogu odlučiti hoće li ostati u crkvenoj zajednici ili ne.

"Mi smo zahvalni svima koji su snagom vlastite volje odlučili ostati u okrilju crkve“, rekao je Bedford Strom.  

Crkveni porez jedan od razloga napuštanja crkve?

Poznati kriminolog i istaknuti pripadnik Protestantske Crkve Kristijan Pfajfer smatra da je i crkveni porez u Njemačkoj jedan od razloga napuštanja crkve.

"Za razliku od SAD, crkva se u Njemačkoj može osloniti na sigurne prihode od poreza što je možda čini tromom“, rekao je Pfajfer.

Uprkos padu broja vjernika, zbog trenda povećanja plata i povoljne ekonomske situacije prihodi od crkvenog poreza se nijesu smanjili.

U Njemačkoj pripadnici jedne od dviju crkvenih zajednica plaćaju tzv. crkveni porez koji iznosi 8 do 9 posto od poreza na prihod.

Katolička Crkva trenutno ima 23, a Protestantska 21 milion vjernika.