Tači objelodanio ko još ide u Hag osim HaradinajaPredsjednik Kosova Hašim Tači izrazio je danas žaljenje zbog ostavke premijera Ramuša Haradinaja, koji je zbog poziva tužilaštva specijalnog suda za ratne zločine OVK odlučio da napusti funkciju.

Objavljeno: 19. 07. 2019 - 19:29

"Poštujem njegovu odluku i kao predsjednik Kosova vas uvjeravam da ću djelovati na osnovu mojih ustavnih i zakonskih nadležnosti, a o odlukama će građani biti obaviješteni blagovremeno", napisao je Tači na svom Facebook nalogu.

On je istakao da vjeruje u "nevinost" takozvane OVK i visoke moralne vrijednosti "vojnika slobode".

"Ni vrijednosti naše slobode, ni rat OVK niko ne može da naruši", naglasio je Tači.

U Hag ide i Zirapin

Pored Ramuša Haradinaja, Specijalni sud za zločine OVK u Hagu pozvao je danas na saslušanje i Bisljima Zirapina, koji trenutno obavlja funkciju savjetnika predsjednika Tačija.

Informaciju da je i Zirapi pozvan na saslušanje od Specijalnog suda, medijima je saopštio Tači, prenijela je Koha.

"Nažalost sam saznao da je Specijalni sud pozvao na saslušanje i bivšeg načelnika štaba OVK, Bisljima Zirapina, koji je moj savjetnik", rekao je Tači.

On, međutim, nije objasnio da li je njegov savjetnik pozvan kao svjedok ili kao osumnjičeni u Hag.

Tači je rekao i da je Specijalni sud pozvao još neke bivše oficire OVK, ali nije pominjao njihova imena.

Inače, Specijalni sud je do sada pozivao mnoge bivše pripadnike OVK na saslušanje kao osumnjičene ili kao svjedoke, a Haradinaj je, za sada, prvi lider stranke i politički predstavnik prištinskih institucija.