Turista manje, a posjetilaca parka Durmitor znatno više

 Loše vremenske prilike u junu i julu donijele su probleme turističkim radnicima na Žabljaku zbog čega je posjeta lošila 3,5 odsto. Za razliku od njih Nacionalni park ,,Durmitor“ veoma posjećen i to 40 odsto više nego prošle godine. Podaci iz ove godine pokazuju da sve više stranaca - kineza ali i iz evropskih zemalja a manje domaćih turista i onih iz regiona posjećuje Žabljak.

Objavljeno: 20. 07. 2019 - 07:00

Ove sezone, kako pokazuju podaci revnosnija je naplata boravišne takste - ona je porasla za 60 odsto. 

OD 20. JULA BOLJE 

Kako je Pobjedi kazala direktorica Turističke organizacije Žabljak Vanja Šarović ovaj grad je u nekom špicu turisičke sezone, ali svakako ove godine nemaju posjećenost kao prošle. 

- Umnogome su uticale jako loše vremenske prilike i pad temperature. Dosta dana sa kišom pa trenutno u Žabljaku imamo negdje oko 60 posto popunjenosti kapaciteta. Naša bolja očekivanja su tek iza 20. jula i to je vrijeme kad najviše ljudi planira godišnje odmore. Tako da za period 20. jula do 20. avgusta možemo očekivati veliku popunjenost negdje 90 do 95 odsto – kazala je Šarović. 

Ona tvrdi da u odnosu na prošlu godinu generalno ima dosta razlika. 

- April je bio jako dobar, mnogo bolji nego prošle godine, a u maju smo imali pad posjete što su uslovile loše vremenske prilike. Jun je bio na nivou prošle godine i evo početkom jula imamo pad do 3,5 odsto. U zavisnosti od toga, parametri Nacionalnaog parka ,,Durmitor“ su u broju naplaćenih karata, pa tu bilježimo povećanje broja gostiju – kazala je direktorica TO Žabljak. Ono što raduje, kako je istakla je da u junu ove godine imaju 60 odsto bolju naplatu boravišne takse i kada bi se gledalo po tom parametru ispalo bi da više imaju posjeta. 

- Ti parametri ne mogu govoriti o tačnosti posjeta. Ono što je dobro iz ugla turističkih organizacija je da je umnogome smanjena siva ekonomija i da imamo bolju prijavu gostiju. Generalna je kampanja smanjenja sive ekonomije ne samo na Žabjaku nego na nivou Crne Gore – kazala je Šarović dodajući da je dobro da su od prošle godine u Žabljaku dobili nekih 80 novih rješenja registrovanog privatnog smještaja. - Od prošle godine osjetan je porast kineskih turista. Uglavnom su to turisti koji dolaze na jedan, dva dana, preko agencija – kazala je Šarović tvrdeći da su u predsezoni imali i najviše turista iz Njemačke, nakon toga Francuske, Belgije. - Smanjuje se broj turista iz regiona, a poveća iz Zapadne Evrope – ističe direktorica TO Žabljak. 

JAGNJETINA, CICVARA…

 Što se tiče Nacionalnog parka ,,Durmitor“ tu bilježe rekorde i kišovito vrijeme nije ništa poremetilo. U posjetu dolazi sve više ljubitelja prirode. Kako je Pobjedi kazala magistar ekologije Ivana Džaković i stručni saradnik u Centru za posjetioce NP ,,Durmitor“ prema podacima koji su urađeni prije desetak dana veća je posjećenost za 40 odsto nego u istom periodu prošle godine. Ona objašnjava da kišovito vrijeme što se tiče sezone, nije ništa poremetilo. 

- Stranci planinare, ali u gradu je manje domaćih gostiju osjetno nego prošle godine. Ove godine imamo znatno više Kineza, oni su nam popunili taj prazni period od februara do maja – kazala je Džaković. Goste privlači domaća hrana svi probaju jagnjetinu, cicvaru, pršutu sireve… 

- Mnogo im je zanimljiv naš instrument gusle. Kad dođu u Centar za posjetioce gdje imamo suvenirnicu gdje su gusle oduševe se zvukom kad im mi puštimo neki snimak – kazala je Džaković.

Turiste ,,dovodi“ UNESCO

Za strance je, objašnjava Džaković, bitna međunardna zaštita UNESKO-a čega mi, dodaje ona, čini mi se nijesmo svijesni. - Kanjon Tare, planina Durmitor, sam naziv UNESKO to strancima zvuči primamljivo i dovodi ih kod nas. Mnogi nijesu čuli za Žabljak, ali svi znaju za rijeku Taru i svi hoće da vide kanjon, da vide vidikovce, probaju rafting i planinaranje. Zadržavaju se tri četiri dana najviše. Posjećuju unakrsno sve parkove. Slete u Podgoricu, Tivat dođu kod nas i odavde idu na Biogradsko jezero ili u park Prokletije koji bilježi porast gostiju – kazala je Džaković.